Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hüsnü YÜCEL


YENİ CUMHURİYET MEYDANI


Daha önce bir kaç defa yazmıştım ve tekrar ediyorum. Ordu için bir hayalim var derken de bir projeden bahsetmek istiyorum. 

Orta caminin bitişiğindeki Yeni Çarşı yıkılınca orada oluşan ve şu anda otopark olarak kullanılan meydanı da katarak Stadyum, Cumhuriyet Otoparkı ve Çarşamba Pazarını kapsayan ve çok amaçlı bir proje hayal ediyorum. Stadyum Projesi ihale edildiğine göre projenin önü daha da açıldı sayılır. Stadyumun yeri zaten imara açılamıyor. Çünkü bu alan stadyum için verilirken ön şartlı verildiğinden yeşil alan olarak kalma mecburiyeti var. 

Sırası ile gidelim. Orta Caminin durumu yasal olarak zaten koruma altında. Buraya ne yıkım ne de direkt tadilat olarak hiçbir şey ilave edilemeyeceğini en iyi bilenlerden biriyim. Onun için hiç kimse bulunacağım önerileri dışardan gav çakmak olarak kabul etmesin. Bildiğim bir şey daha var ki, Çözüm üretmek de yöneticilerimizin görevi. Mevcut yasaları zorlayarak hani güreş sporunda arkadan dolanarak tuş etmek iki puan sayılıyor ya, aynen iki puanı almak da bizim elimizde olan çözüm yollarındandır. Bu çözüm önerilerine ihtiyacı olan olursa da fikir ve önerilerimizi sunmaya hazırız. Ama bildiğim bir şey var ki, kimsenin çözüm önerisine ihtiyacı yok. Ben yaptım oldu mantığı hala devam ediyor. Cumhuriyet Otoparkının olduğu alan Ordu’nun otopark sorununu çözecek en önemli ve müsait yerlerden birisidir.. Çarşamba Pazarının şu anki durumu zaten malum. Acil çözüm bekliyor. Biliyorum bu projelerin ortak olarak hayata geçirilmesi için bir ön çalışma vardı. Kentsel Dönüşüm kapsamında Stadyumdan başlayıp Sahil kesimine kadar inen cadde üzerinde öngörülen projeden haberdarım. 

Bu proje hayallerin çok üzerinde olan bir proje. Çünkü çok yüksek maliyetli ve çok kapsamlı hukuki itirazlardan dolayı gerçekleşmesi mümkün olmayan bir proje. Bu kadar geniş kapsamlı ve istimlak maaliyeti yüksek olan bir projeyi beklemek yerine acil olarak bir yerlerden başlamamız gerekiyor. Yani Stadyum, Orta Cami Çevresi, Cumhuriyet Meydanı ve Çarşamba Pazarı Projesi bir an önce başlatılmalıdır. Otopark Çözümünü de Yeraltı Otoparkı olarak çözmek zorundayız. Ordu kenti birkaç sene sonra şehir içine araç girişini yasaklamak zorunda kalacak bir çıkmaza doğru gidiyor. Bu dörtlü Proje hazırlanırken çok kapsamlı bir proje süreci yaşanmalıdır. Projeler önce halka sorulmalı ve daha sonra ulusal proje yarışmaları ile ele alınmalıdır. Sadece hayalim bu. 

Soran yok ya. Hayal işte.