Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hüsnü YÜCEL


ŞİMDİ NE OLACAK

ŞİMDİ NE OLACAK


 

Belde evlere vurulan mühür mahkeme kararı ile açıldı haberleri Ordu gündemine düştüğü gün benim başka bir gazetede bu konu ile ilgili yazım çıktı. Bu işlerin paldır küldür olamayacağını ve bu konunun uzun bir yasal sürece yayılacağını yazmıştım. Bu süreci bu şekilde tahmin edememek mümkün olmasa gerekir. Bu sonucu tahmin etmek için müneccim olmaya da gerek yok. Az çok imardan anlayan ve Belediye Ruhsat Yönetmeliğini bilmek yeterli olsa gerek.

Vatandaş gelir proje ve evraklarını İmar Daire Başkanlığına veya İmar Müdürlüğüne sunar ve yasal süreç başlar. İmar Müdürlüğü önce senin imar durumuna bakar ve yasal sorun yoksa projelerin incelemeye alınır ve kaç metre kare, kaç kat ve diğer imar hakların sana bildirilir ve SANA İMAR MÜSADESİ verilir. Bu süreçte eğer olağan üstü bir talebin var ise, imar tadilatı gerekiyorsa sürecin işleyişi farklıdır.

İmar Müdürlüğü bu talebini yöneticilere iletir. Artık top  ya taca çıkacak veya VARA gidilerek VAR HAKEMLERİ BUNA BİR ÇÖZÜM BULACAKTIR. Gerçekten durum sadece Var hakemlerinin çizeceği ofsayt çizgisine kalmıştır.

Son aylarda mahkemelik olan bu tür Projeler Var Hakemleri marifeti ile gole dönüşmüştür. Şimdi bu yasal süreçte sadece Orta Hakem değil,4. Hakem, Var Hakemleri ki , yani  meclis ve imar komisyonu üyeleri de bu sürece dahildirler. Onun için bu golü iptal ediyorum demekle gol iptal edilemiyor. Buna çözüm bulacak da yeni Belediye Yönetimidir.

Hala kesin olarak bilemiyorum. Sadece basından takip edebildiğim kadarı ile inşaatın durdurma kararı iptal edildi ise, başka çözümler aranmalıdır. Öyle çözümde kolay değil. Çünkü Ruhsat Sahipleri Belediyeye karşı yasal süreç başlattılar. İnşaatın uzun süre durması nedeni ile, yüklü tazminatlar söz konusudur.

Tekrar ediyorum. Top yeni yönetimdedir. Çözümü yine onlar bulacaktır. Bu da masaya oturup yolun neresinden dönersek kardır diyerek halkın parasını yüklü tazminatlara kurban etmemektir. Olması gereken aklın yolu birdir diyerek bu sorunu masadan kaldırıp enerjimizi yeni yeni projeler verelim lütfen.