Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Dr. Abdurrahman TOMAKİN


ORUÇ VE BAYRAM BESLENMESİ


ORUÇ TUTMA İLE VÜCUTTA MEYDANA GELEN METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER:

Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmişti.  Normal zamanda 3 öğünde beslenirken, oruç tutarken genelde öğün sayısı ikiye düşmüştü. Uzun süre (yaklaşık 12 saati aşkın) süren açlık ile metabolizma yavaşladı, az enerji harcandı, vücut hareketleri yavaşladı, bazal metabolizma hızı da azaldı.

Bu, açlık süresinde vücudun kendisini küçültmesi anlamına gelir. Eğer oruç döneminde de diğer günler kadar enerji alımı ya da daha fazla gıda tüketimi olursa kilo alımı olur. Uzun açlık döneminde vücut bazı toksin-zehirli atıkları da temizlemiştir.

 

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte daha fazla yemek yeme eğilimi olabilir. Bu durumda sayıca az öğünler ile yüklemeler yapmak yerine az ve sık besin tüketmek daha doğrudur.

 

BAYRAMA SAĞLIKLI BİR 

KAHVALTIYLA BAŞLANMALIDIR.

 Örneğin hafif bir kahvaltı ile güne başlamak çok önemlidir. Kahvaltıda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmekler, yumurta ve söğüş sebzelerin bulunduğu bir kahvaltı sağlıklıdır.

Ramazan Bayramı boyunca şerbetli tatlılar ve çikolata tüketimi artar. Bu tür besinler; şeker, yağ, un miktarları fazla ve glisemik indeksleri de yüksek olduğundan kan şekeri hızla artar; kalorileri de çok yüksektir. Ayrıca fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi; mide  yanması, barsak sistem bozukluklarına sebep olarak birçok sağlık problemine yol açar. Bu nedenle tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmak gerekir.

Eğer tatlı tüketilmek isteniyorsa yine miktarlarına dikkat edilerek sütlü tatlılar ara öğün olarak tercih edilebilir Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşer. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdalar ile su içilerek günlük sıvı ihtiyacı olan 2-2.5 litreye ulaşmak gerekir.

 

ÖĞLEN YEMEĞİ 

ATLANILMAMALIDIR. 

Tatlı türü şeylerle öğle yemeğini geçiştirerek akşama kadar yemek yememek, metabolizma hızını azaltarak şişmanlığa zemin hazırlayan oldukça kötü bir alışkanlıktır.

 

AKŞAM ATIŞTIRMALARI 

KESİLMELİDİR. 

Ramazan sonrası da bu alışkanlıkların devam etmesi, kilo artışına ve sindirim problemlerine neden olmaktadır. Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi kesmek gerekir.

 

İKRAM EDİLEN HER ÇAYI İÇMEMEK GEREKİR.

 Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapar. Bu da daha

fazla sıvı kaybı demektir.  Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterilir.

 

ÖĞÜNLER BAKLAVA VE BÖREKLE GEÇİŞTİRİLMEMELİDİR. 

Ziyaretler yapılmadan önce ana öğün zamanı gelmişse hafif bir yemek bayram ikramlarında daha kontrollü bir beslenme sağlar.

Nice sağlıklı bayramlara erişmek üzere huzur ve mutluluk dileklerimle.