Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Dr. Abdurrahman TOMAKİN


MİDE ÜLSERİ


Ülser, hayat kalitesini düşüren bir sağlık problemidir.

 

TARİF:

Ülser, midenin iç yüzeyini kaplayan mukozanın aşınması sonucunda oluşan yara anlamına gelmektedir. Bu yara farklı derinlik ve büyüklüklerde olabilmektedir.

 

SIKLIĞI:

Toplumda çok sık görülmektedir. Araştırmalara göre Türkiye’de her beş kişiden birinde ülser olduğu ortaya konulmuştur. Özellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde ve erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla görülmektedir.

 

HASTALIĞIN OLUŞUMU:

Hastalık midede olduğu gibi midenin çıkışındaki on iki parmakta barsağında da (yaklaşık ilk 15cm’lik) görülür. Mide mukozası (midenin iç yüzünü örten deri)  asit ve dış faktörlerden etkilenerek aşınmasıdır.  Bunun sonucu söz konusu ülser-yaralar meydana gelmektedir.

 

ÜLSER TİPLERİ:

1-Mide ülseri: midenin daha çok antrum bölgesinde görülür.

1-duodenal ülser: onikiparmak barsağı 1.ve 2. Kısmında rastlanmaktadır. En çok karşılaşılan ülser çeşididir.

 

MİDE ÜLSERİ NEDENLERİ

1-Bakteri enfeksiyonu:

Ülser yarasının meydana gelmesinde ortaya konulan en büyük neden helicobacter pylori bakterisidir. Bu bakteri oluşum süresinde çok fazla belirti göstermemektedir. Oluşumuyla birlikte yaralara ve sindirim sistemi rahatsızlığına yol açmaktadır. Bulaşıcı bir bakteridir. Bu nedenle kirli yiyecekler ve su aracılığı ile vücuda geçmektedir. Bu bakterinin tanısı kan testi, dışkı testi ve nefes testi ile konulabilmektedir.

 

2-İlaçlar:

Romatizmada kullanılan ilaçlardır. NSAİİ tipi ilaçların uzun süreli kullanımı sindirim sistemi ile ilgili bozulmalara neden olmaktadır. Bu durum da ülser yaralarının oluşmasına ya da mevcut yaraların daha kötü hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

 

3-Stres:

Ülserin en büyük nedenlerinden biri de yukarıda da bahsedildiği üzere strestir. Stres vücudu birçok hastalığa karşı savunmasız hale getirmektedir. Bunlardan birisi de ülserdir. Vücudun savunmasının düşmesinin yanı sıra mide asidi stres yüzünden bolca salgılanmakta bu da ülser oluşumuna sebep olmaktadır.

 

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR VE YANLIŞ BESLENMELER:

Dengesiz ve sağlıksız beslenmek, sigara, alkol ve kahve gibi zararlı alışkanlıklar ülser olma riskini artırmaktadır. Aşırı tuzlu, baharatlı yemekler, kızartma, sosis, sucuk, çikolata, soğan, sarımsak, uzun süre aç kalmak, yemekleri yeterince çiğnemeden yutmak da yine ülsere neden olan başlıca zararlı alışkanlıklar arasındadır.

 

MİDE ÜLSERİ BELİRTİLERİ

-Yanma, bulantı, kusma

-Ağrı

-Şişkinlik

-Gaz

-Hazımsızlık

-Kilo kaybı

-İştahsızlık

Ülser ağrısının özellikleri:

a- Ağrının karakter ve şiddeti: orta şiddette kemirici, yanma hissi veren,kramp şeklindedir. Aç iken ve geceleri olması on iki parmak ülseri lehinedir.

b- Ağrının yeri ve yayılışı: karın üst kısmında orta çizgide ve kaburga altında hissedilir.

c- Peryodiktir. Genellikle ilk bahar ve son bahar aylarında görülür.

d- Ritmiktir. Yedikten 1-1.5 saat sonra ve gece yattıktan 1-4 saat sonra görülür.

 

ÜLSER TEŞHİSİ

Ülser tanısı için istenen test ve tetkikler şunlardır:

-Kan testi

-Gaita örneği

-EndoskopiK tetkik

-Biyopsi

(devam edecek)