Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Dr. Abdurrahman TOMAKİN


MİDE KANSERİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ


    (devam)

Mide kanseri; ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ya da immünoterapi ile tedavi edilebilir. Genellikle bu tedavilerin bir kombinasyonu kullanılır. İleri evre mide kanserinde tedavi zor olabilir.

a) Ameliyat

Ameliyat türü, kanserin evresine bağlıdır. Çok erken evre mide kanseri için  endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR) denilen cerrahi olmayan tedavi önerilebilir. Bu, endoskop ile tümörün çıkarılması işlemidir.

Erken evre mide kanseri için kısmi gastrektomi (midenin bir kısmı alınır) yapılır.

Eğer kanser lenf düğümlerine  yayılarak, dış mide duvarı hücrelerine yayılmışsa; subtotal gastrektomi veya total gastrektomi (midenin tamamının çıkarılması) ameliyatla birlikte kemoterapi ya da kemoterapi ile birlikte radyoterapi kullanılabilir.

Gastrektomi ameliyat sonrasında, hastanın yiyecekleri küçük miktarda yemesi mümkün olacaktır. Boşaltma sendromu olarak da bilinen bir durumda: yemek yedikten sonra kramp, mide bulantısı, ishal ve baş dönmesi olur. Gıdalar ince barsağa çok hızlı girdiğinde bu belirtiler olur. Bu belirtiler genellikle birkaç ay içinde azalır ve kaybolur.

Ileri evre mide kanserinde (metastatik mide kanseri), kanser ileri evrede teşhis edildiği için, genelde ameliyat ana tedavi olarak tavsiye edilmez.

b) Radyoterapi

Mide kanseri olan hastalar genellikle eksternal-ışın radyasyon tedavisi alırlar. Radyoterapi, ameliyat öncesi tümörün boyutunu küçültmek ya da ameliyat sonrası kalan kanser hücrelerini yok etmek için kullanılabilir.

c) Kemoterapi (ilaç tedavsi)

Genellikle, kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneğini durdurarak, yok edilmesi amacıyla ilaç kullanılmasıdır. Kemoterapinin amacı; ameliyat sonrası kalan kanser hücrelerini yok etmek, tümörün büyümesini yavaşlatmak ya da kansere bağlı semptomları azaltmak olabilir. Ayrıca, radyoterapi ile birlikte kullanılabilir.

d) Hedefe Yönelik Tedavi

Kanserin büyüme ve hayatta kalmasına katkıda bulunan belirli genleri, proteinleri ve dokuları hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Bu (akıllı) tedavide, sağlıklı hücrelerin hasarını sınırlayarak, kanser hücrelerin büyüme ve yayılmasının durdurulması amaçlanır.

e) İmmünoterapi

İmmünoterapi, aynı zamanda biyolojik tedavi ya da biyoterapi olarak da adlandırılır. Kanserle savaşmak için vücudun doğal savunmasını artırmayı amaçlar.


MIDE KANSERI: RISK FAKTÖRLERI

Aşağıdaki faktörler, bir kişide mide kanserinin gelişme riskini artırabilir:

Yaş: Mide kanseri, daha yaygın olarak 55 yaş üzeri insanlarda görülür.

Tanı konulan çoğu birey 60’li ve 70’li yaşlarındadır.

Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre, mide kanseri gelişme riski iki katıdır.

H. pylori Bakteri:  mide iltihabı ve ülserine neden olur. Aynı zamanda mide kanserinin başlıca nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Aile öyküsü/genetik: Mide kanseri olan ebeveynleri, çocuk ya da kardeşi olan kişiler yüksek risk altındadır.

Irk/etnik: Mide kanseri siyah ırkta,  beyaz ırka göre daha sık görülür.

Diyet: Çok fazla tuzlu yiyecekler yiyen ve beslenmesinde aşırı tuzlu gıdalara önem veren bireylerde mide kanseri ile bir bağlantısı olduğu bulunmuştur. Taze meyve ve sebzeler yemek, mide kanseri gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Önceki ameliyat veya sağlık koşulları: Mide ameliyatı geçirmiş ya da pernisiyöz anemi veya aklorhidri (Mide asit azlığı) durumlarından herhangi birine sahip olan kişilerde mide kanseri gelişme riski daha yüksektir. Pernisiyöz anemi hastalarında vitaminlerin vücutta düzgün emilimi mümkün değildir. Çünkü vücutta yeterli B12 bulunmaz ve bu nedenle kırmızı kan hücrelerinde ciddi bir düşüş yaşanır. Aklorhidri ise; yiyeceklerin sindirimi için mide suyu içinde yeterli hidroklorik asit olmamasıdır.

Mesleki maruziyet: Bazı tozlara ve dumanlara maruz kalma, mide kanserine yakalanma riskini arttırabilir.

Tütün ve alkol: Tütün kullanımı ve aşırı alkol tüketimi, mide kanserine yakalanma riskini arttırabilir.

Obezite: Aşırı vücut ağırlığı olan erkeklerde mide kanserine yakalanma riski fazladır. Kadınlarda obezitenin mide kanseri riskini artırıp artırmadığı bilinmemektedir.


MİDE KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMEK GEREKİR?

Mide kanserinden korunmanın önemli kısmını beslenme alışkanlıklarını sorgulamaktan geçer.   Kırmızı et, salamura besinler, çay, tuzlu gıdalar mide kanserini tetikleyici besinler arasında yer almaktadır. İşte mide kanserinden korunmak için dikkat etmeniz gerekenler;

Mangalda etin yanacak derecede pişmesi ve etin terbiyelenmesinde (marine ederken) fazla tuz kullanılması etin kanserojen bir gıdaya dönüşmesine neden olur.

Tütsülenmiş et, balık, peynir, salamura besinler, çiğ tüketilen et, nitrat tuzları içeren yiyecekler, konserve ve hazır gıdalar mide kanseri riski bakımından dikkate alınmalıdır.

Çok sıcak çay içilmesi durumunda yemek borusu ve mide mukozasının üzerinde tahrişe neden olur. Bu tahriş de kansere zemin hazırlar.

Sigara ve alkol kullanımından da mide kanserinden korunmak adına uzak durulmalıdır.

Kirli Hava ve Su İçilen sudaki çinko ve kurşun oranı mide kanserine neden olan önemli bir etkendir. Ayrıca soluduğunuz havadaki talk ve asbestoz gibi çevresel faktörler de risk faktörleri arasındadır.


C Vitamini

Mide kanserine karşı C vitamini yönünden zengin besinler tüketmek ve stresten uzak durmak son derece önemlidir.