Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Abdurrahman TOMAKİN


MİDE KANSERİ


Mide kanseri dünyada en sık görülen 4. kanser türü kabul edilmektedir.

Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.

 Erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanır.

 

Mide Kanseri Nedir?

 Mide kanseri, genellikle midenin herhangi bir bölgesindeki mukozadan kaynağını alarak lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilen bir kanserdir.

Mide Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

Mide kanserinin pek çok nedeni olabilir.

 

 -Beslenme şekli:

Mide kanseri nedenlerinin en önemlisi yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzını benimsemektir

-Enfeksiyonlar: Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur.

Mide kanseri vakalarının %65-85’inde H.plori enfeksiyonu görülmüştür. H.plori enfeksiyonlu olguların %2’sinde de mide kanserine rastlanmaktadır.

-Sigara ve Alkol: Önlenebilir bir mide kanseri nedeni ise sigaradır. Özellikle alkol ile birlikte tüketildiğinde mide kanseri olma olasılığını arttırmaktadır.

-Genetik: Mide kanserinde de diğer tüm kanserlerde de olduğu gibi genetik faktörler önemlidir. Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktörler öne çıkar.

 

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Mide kanserinin belirtileri arasında ilk göze çarpan hazımsızlık ve şişkinliktir. Etli gıdalara karşı isteksizlik de mide kanseri belirtileri arasında yer alır. Mide kanserinin ileri safhalarında ise; karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik, kilo kaybı görülmektedir. Özellikle daha önce benzer şikâyetleri olmayan 40 yaş üstü hastaların hazımsızlık ve kilo kaybını mutlaka önemsemeleri gerekir.

Hastalığı erken evrede yakalamak çok önemlidir.

Mide kanseri belirtilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:.

-Yanma ve geğirme: çok sık karşılaşılan belirtilerdendir.

-Erken doyma ve doygunluk hissi:  hasta daha erken doyar ve kendini fazla doymuş hissetmektir. Kilo kayıplarına neden olabilir.

-Kanama ve yorgunluk: Mide kanseri erken dönemde mide kanamalarına neden olabilir. Sürekli kanama da anemiye neden olabilir. Bazı vakalarda kanama kan kusma şeklinde de görülebilir.

-Bulantı ve yutma güçlüğü: Mide kanseri belirtileri arasında bulantı ve yutma güçlüğü hissi oldukça önemlidir. Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Ağrı kaburga kemiğinin altında, karın üst tarafında hissedilir.

-İleri evre mide kanseri belirtileri: Mide kanseri ilerlediğinde büyük abdest siyah gelebilir. Batında sıvı olması ve sarılık ileri evre belirtileridir.

Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir.

 

MİDE KANSERİ TANISI

Mide kanserinde erken teşhis tedavinin başarısı için çok önemlidir.

Kesin teşhis endoskopi ile konur. Erken dönemde endoskopi yapılması önemlidir.

 Endoskopi dışında kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi mide kanseri tanısını sağlayan diğer önemli teşhis yöntemleridir.

Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını görmek için ileri testlere ihtiyaç duyulur.

Bilgisayarlı Tomografi (BT), Laparoskopi ve MR, PET-BT, metastaz/yayılma açısından önemlidir.

 

 MİDE KANSERİ ÇEŞİTLERİ

-Adenokarsinom: %95 mide kanseri adenokarsinomdur. Mide kanserinin en sık görülen tipi olan adenokarsinom mide astar bezi-mukoza hücrelerinde başlar.

-Skuamöz hücre kanseri:

-Mide lenfoması: Mide lenfoması çok nadir görülmekle birlikte mide diğer mide kanserlerinden farklıdır.

-Gastrointestinal stromal tümörler (GIST):Nadir görülen gastrointestinal stromal tümörler (GIST) iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Bu kanser türü sindirim (gastrointestinal) sistem organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla da midede görülür.

-Nöroendokrin tümörler (NETs):Nöroendokrin tümörler (NETs) iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Nadir olarak görülen bu kanser tipi genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.

Devam edecek