Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Mehmet Ali AYDIN


MEVLİT KANDİLİ

MEVLİT KANDİLİ


MEVLİT KANDİLİ


Âlemlere rahmet olarak gönderilen bir Peygamberin ümmeti olma şerefiyle, bir mevlit kandilini daha idrak ettik. Herkes bu geceyi nasıl ihya ederim diye çabaladı. Tabi ki herkes deyince bizim kimleri kastettiğimiz belli.
Ne yazık ki, bu gün Müslümanların ve İslam âleminin içinde bulunduğu durum acaba bizim Mevlit kandilini daha doğrusu “sen olmasaydım, âlemleri yaratmazdım” ilahi hitabının muhatabı bir peygamberin dünyaya teşriflerini kutlamaya layık mıyız?
Bir buçuk milyar dolayında Müslümanın yaşadığı coğrafya, insanlığın en acı dramlarının yaşadığı bir coğrafya ise, Müslümanlar birbirlerinin dostu olacak yerde düşmanı ise. Gâvurlardan kendilerine dostlar edinip, kendi ülkesinin kaynaklarını onlara peşkeş çekiyor ve halkına zulmeden firavun kılıklılar tarafından yönetiliyorsa mevlit kandilini kutlasanız ne olur, kutlamasanız ne olur. Çünkü siz ona layık ümmet olmayı hak etmiyorsunuz.
Arakan ’da Müslümanlar, Budist kâfirlerin zulmü altında inim inim inlerken, sen burada keyf çatıyor ve kılı kıpırdamıyorsa mevlit kandili onun neyine.
Afganistan’da, Doğu Türkistan’da, Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da, Yemen’de ve daha bilmem nerede Müslüman din kardeşleri ya yabancı işgalcilerin, ya da yerli işbirlikçilerinin idaresi altında bırak Müslümanca yaşamayı, insanca yaşayamıyorsa beride her türlü huzurun ve rahatın içinde sana bundan bir sıkıntı düşmüyorsa, mevlit kandili senin neyine.
Peygamberimiz: “Müslümanlar et ve tırnak gibidir, nasıl ki vücudun herhangi bir yerine diken batınca bütün vücut acı duyarsa, bir Müslüman da diğer Müslüman kardeşinin acısını hissetmeli” derken, biz bundan bir ders çıkaramıyor ve din kardeşlerimizin uğradığı haksızlık ve zulümden etkilenmiyorsak mevlit kandili bizim neyimize.
Bir Müslüman olarak “Üsvey-i Hasene” yani en güzel örnek olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olarak yaşantımızı ve hayatımızı onun hayatı ve yaşantısını örnek alarak yaşamıyorsak, yaşamaya gayret göstermiyorsak ve bunu kendimize dert edinmiyorsak Mevlit kandili bizim neyimize.
Bugün toplum içine çıktığımızda, kılığımızla, kıyafetimizle, hal ve hareketimizle Müslümanca bir tavır içinde değilsek ve ecnebilerden farkımız yoksa onları taklit ediyor ve onlar gibi yaşamaya özeniyorsak, mevlit kandili bizim neyimize.
Dünyamızı, ahiretimize tercih ediyor, menfaat ve çıkarlarımızı ön planda tutuyorsak, manevi dinamikler bizim için anlamını yitirmişse, bir makam ve mevki uğruna bütün kutsallarımızı ayaklar altına almışsak, bir okul kazanmak kadar cenneti kazanmak bizim için önemli değilse Mevlit kandili bizim neyimize.
İstatistiklerde %99 u Müslüman geçinen bir ülkede, insanlığı doğru yola ve hidayete eriştirmek için gönderilen kutsal kitabı okuyabilenlerin oranı (Okuyanlar değil) %25 ler de ise, namaz kılmayanların oranı namaz kılanlardan fazla ise mevlit kandili bizim neyimize.
Fazla uzatmaya gerek yok. Bizim öncelikle Peygamberimiz (SAV)e gerçek ümmet olmaya karar vermemiz ve bu uğurda çaba göstermemiz ve bunda da samimi olduğumuz ispat etmemiz gerekir ki Mevlit kandilini kutlamaya layık olalım.
Şimdi hepimizin Mevlit kandili kutlu olsun.