Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


KORONAVİRÜS

KORONAVİRÜS


Koronavirüs illeti ile ilgili komplo teorileri günümüzde basında çeşitli uzman kişiler tarafından dillendirilmektedir. Dünyadaki bazı küresel güçlerin doymak bilmeyen arzuları, dünyaya hükmetme arzusu, son yüzyılımızda yaşanan olaylar bu iddiayı güçlendirmektedir.

Malum koronavirüs illetinden dolayı hem dünyamız hem ülkemiz büyük sıkıntılar yaşamaktadır Allah beterinden korusun1 Biran önce bu musibetten kurtulmamız nasip etsin

Koronavirüs illeti biz insanlara özel olarak da ülkemizde bireysel, toplumsal, örf adet, felsefi, ahlaki, ibadet, psikolojik özellikle de sağlık açısından tesirleri olmuştur. Bu tesirler hem olumlu hem de olumsuz olarak gerçekleşmiş, bu şekilde de devam etmektedir.

Koronavirüs en başta sağlık ve temizlik açısından dikkatimizi çekmiş ve bu konuda duyarlı olmamız gerektiği mesajını vermiştir Dinimizin ilk emri Okudan sonra ikinci üzerinde durduğu konu temizlikle ilgilidir. Müslüman olarak biliriz ki temizlik olmadan ibadet yapılamaz.

Koronavirüs illetinden dolayı hepimiz temizliğe, el yüz, vücut, elbise, çevre temizliğine daha fazla dikkat etmeye özen göstermekteyiz.

Bu musibetten fayda çıkarmaya çalışan 'dünya ehli' bunu fırsat bilerek ahlaki kural gözetmeksizin hepimizin muhtaç olduğu temizlik ve beslenme ile ilgili ürünlere aşırı şekilde zam yapmış, bu durumu fırsat bilip servetine servet katmaya çalışmışlardır

Koronavirüs illeti bireysel ve toplumsal yaşantımızı kısıtlamış, bizleri gönüllü karantinaya almak durumunda bırakmıştır Eğer değerlendirilirse bu durum bir süreliğine de olsa ev dışında gereksiz meşguliyetlerden uzaklaşıp, çoluk çocuğumuzla bir arada bulunma; okuma, düşünme, kendi ruh halimizle baş başa kalıp tefekkür dünyamızı geliştirme yönünde imkân vermektedir.

Koronavirüs illetinden dolayı camilerde toplu yapılan ibadetlerden bir süreliğine mahrum kaldık. Buda bizleri doğal olarak hüzünlendirdi. Bu ayrılık durumu muhtemel ki bizi camilerimize olan özlemimizi arttırmıştır. Milyonlarca Müslüman birlikte cuma namazı kılmanın heyecanını ve sevincini sabırsızlıkla beklemektedir.

Koronavirüs örf ve adetlerimizden bin olan yaşlılarımızı, büyüklerimizi ziyaret edip onların ellerini öpmek duasını almak gibi güzel özelliklerimizden bir süreliğine uzak kalmamıza neden olmuştur. Yaşlılarımız adeta toplumdan izole edilmek zorunda kalmıştır. İnşallah bu durum uzun sürmez'

Bu virüs kısaca şunları öğretmiştir -Temizliğin ne kadar önemli olduğunu -Tedbirin ne kadar gerekil olduğunu -Sağlığın ne büyük hazine olduğunu -İnsanın ne kadar aciz olduğunu -Dünyanın ne kadar fani olduğunu -Ölümün ne kadar yakın olduğunu İnşallah bu durum şairin dediği gibi Hak şerleri hayr eyler Zannetmeki gayr eyler Arif anı seyr eyler

Mevla görelim neyler neylerse güzel eyler

Şu niçin şöyle deme

Yerincedir ol öyle

Bak sonuna sabr eyle

Mevla görelim neyler neylerse güzel eyler"

O inşallah şer gibi başlayan bu illeti Mevtam hayra tebdil eylesin. Hayatın ne tam manasıyla hakimiyiz, ne de hayat karşısında çaresiziz.