Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


KİMLERDENSİN


Peygamberimiz (SAV) bir hadisi şeriflerinde “Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Men teşebbehe bi gavmin, fe hü ve minhum)

Bir başka hadisi şeriflerinde de “kişi sevdiği ile beraberdir.” Buyurmaktadır.

Bize düşen bir Müslüman olarak, acaba şu an içinde bulunduğumuz durum nedir? Kimler gibi yaşamaya çalışıyoruz, kendimize hangi toplumları örnek alıyoruz, yediğimiz, içtiğimizle kimlere özeniyoruz bunun sorgulamasını yapmamız gerekiyor.

Giyim tarzımız kimlerin giyim tarzı, toplumsal hayatımızı düzenleyen kuralları kimlerden almışız. Kime, neye ve hangi hukuka göre göre yaşıyoruz.

Soruları çoğaltmanın bir anlamı yok. Ne demek istediğimi anlamak için çok fazla tahsilli olmaya da gerek yok. Siz ne demek istediğimi anladınız.

Şöyle bir çarı-pazara doğru açılın bakalım, gördüğümüz kadın, erkek, genç ve çocuk kimliği çok önemli değil bakın bakalım kimlere benziyorlar ve kimlere özeniyorlar.

Müslümanın bir yaşam tarzı var, yaşam tarzınızı gözden geçirin bakalım, ne kadarı Müslümanca, yoksa biz farkına varmadan Müslümanca yaşadığımızı zannedip, başkaca bir hayat tarzı mı benimsemişiz?

Beşeri münasebetlerimizde ilişkilerimiz İslam’ın koyduğu çizgiler içinde mi, yoksa medeniyet adı altında bize yutturulan pespaye batının körü körüne taklitçisi bir yaşam tarzımız mı var?

Kaşığı hangi elimize alıyoruz, çatalı hangi elimizle tutmamız gerektiği konusunda da birilerini mi taklit ediyoruz.

Ey Müslüman! Unutma bu dünya bir nefeslik, ya alacak, ya da vereceksin sonrası yok. Lütfen kendine gel, Toni ve Coniler seni kurtaramaz, seni kurtaracak olan Kur’an ve sünnete ne kadar tabii olduğundur. Özüne, aslına rücu et. Birilerine kızarak Allah’ın yoluna sırt çevirme, herkes kendi hesabı ile baş başa kalacak.

Hiçbir taklit aslının yerini tutmaz, bırak batı kendi bataklığında batsın, çöplüğünde debelensin, onun medeniyeti seni kurtarmaz, onu kurtarmıyor ki, her gün battıkça batıyor. Özüne dön, aslına dön ve sonradan pişman olmadan şimdiden pişman ol ve gittiğin yanlış yoldan dön.

Sokaklarda kadın kılıklı erkeklerden, erkek kılıklı kadınlardan geçilmiyor, özentiyi bırak, kendin gibi ol.

Müslümanca yaşadın da İslam sana yetmedi mi ki başkalarını taklit ederek heva ve hevesini tatmin etmeye çalışıyorsun?

Peygamberimiz ne diyor: “ Bizden başkalarına benzemeye çalışanlar bizden değildir.” Bu söz sana bir şey ifade etmiyor mu?

“Yolcuları az da olsa sen hak yoldan ayrılma. Rağbet edeni çok da olsa kötü yola sapma.” Diyenin bir bildiği vardır elbette.

Allah’ım bizleri başkalarına değil de Hz. Peygambere özenerek yaşamaya çalışanlardan eyle!