Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hüsnü YÜCEL


İMAR İLE OYNANMAZ

İMAR İLE OYNANMAZ


Belediyelerin asli görevleri vardır. Bunlar yol, su, çöp, otopark, kanalizason çalışmalarıdır.  Bu görevler bazen kendiliğinden devam eder gider. Müdürlükler bu işleri Başkanın müdahalesi olmadan da yürütülebilirler. Gelir, hesap işleri, defin işleri, kültür, tiyatro müdürlükleri gibi bir çok müdürlükler de ilave edilebilir. Büyükşehirlerde bu müdürlükler Daire Başkanlıklarına bağlıdır ve şube müdürlükleri olarak görevlerini icra ederler.

Gelelim İmar Müdürlüğüne veya Büyükşehirlerde İmar Daire Başkanlığına. İmar bazen şehri imar etmek için kullanılır, bezen de şehirleri tarumar etmek için kullanıldığından çok önemlidir. Belediye Başkanının görev ve yetki alanı sınırlıdır. Öyle her şeye tek başına karar veremez. Diğer karar mercisi de Belediye Encümen ve Meclislerdir. Bilhassa Belediye Meclisinin görev ve yetki alanı sınırsız zannedilse de işin aslı öyle değildir.

Belediyelerde her ay meclis toplantıları yapılır ve gündemin yüzde sekseni imar talebi ile ilgilidir. İmar ile ilgili talebi olan vatandaş Belediyeye başvurur. Eğer talebi imar ile ilgili ise dilekçesi İmar Müdürlüğüne gönderilir. Genelde İmar Müdürlüğüne gelen başvurular Şehir Planlamacıları tarafından yapılır. Gelen talepler İmar Müdürü tarafından incelenir ve meclise, daha doğrusu ilk etapta İmar Komisyonuna havale edilir. Burada İmar Müdürü her gelen başvuruyu komisyona göndermez. Eğer talep imara uygun değilse direkt olumlu veya olumsuz cevap verebilir.

Bu normal işlevler için geçerli. Anormali nasıl oluyor derseniz cevaplayayım. Ordu’da son günlerde mahkemeye kadar uzanan imar ile ilgili gelişmeleri hepimiz biliyoruz. Belli yerlerde yapılan imar tadilatları basına da yansıdı. Yeni Belediye Yönetimi meclis kararı ile belli imar çalışmalarını yasal değil diye durdurma kararı aldı.

Önce bu imar uygulamalarının bir önceki meclisten geçiş sürecini anlatmaya çalışayım. Süreç nasıl işlemiş olabilir. Önce bu tür büyük tadilatlar Belediye Yönetimi ile ön görüşme ile yapılmışa benziyor. Yönetim çağırır İmar Daire Başkanını bu tür talep var, bu dosyayı komisyon ve Meclise gelecek şekilde hazırlayın demeden bu başvuru dikkate alınamazdı. Burada İmar Birimi belli ki bu dosya ile ilgili bir rapor hazırlaması gerekiyor. Bu rapor önce İmar Komisyonuna, daha sonrada Belediye Meclisine geliyor. Süreç bu olması lazım. O zaman bundan bu süreçteki herkes sorumlu.

Daha sonra yeni Belediye Yönetimi tarafından yapılan itirazlar haklı bulundu ve inşaat durduruldu. O zaman bu süreçte imzası olan herkes sorumlu ise aynı görevde kalmaları etik değildir. Mahkeme neticelene kadar görev değişiklikleri yapılmalı idi.  Geç de olsa İmar biriminde bazı değişiklikler yapıldı diye biliyorum.

Belki de yasal da değildi. Ona da hukukçularımız yorum yapsın.