Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Muzaffer GÜNAY


HÜSEYİN NAİM GÜNEY İMZA GÜNÜ

HÜSEYİN NAİM GÜNEY İMZA GÜNÜ


 

 

Son yılların en çok üreten Araştırmacı-Yazarlarından değerli dostum Hüseyin Naim GÜNEY'in İMZA GÜNÜ'den aziz bir hatıra.. İmzaladığı kitapları : 1-ERKEN CUMHURİYET YILLARINDA ORDU VİLAYETİ (1923-1950) 2-ORDU'DAN PORTRELER.. 

Evet, doğrudur, Ordu şehir tarihi hakkında kıymetli kitaplar birbiri ardına yayınlanıyor.. Merhum Sıtkı Çebi, Bahaeddin Yediyıldız Hoca'dan Necati Demir Hoca'ya; oradan Mithat Baş, Hikmet Pala, İbrahim Dizman, Muzaffer Günay 'a kadar araştırmacı-yazar arkadaşlar en genel manada kalemlerini sürekli canlı tutarak yazmaya-araştırmaya devam ediyorlar..

H. Naim Güney, birbiri peşine çok kıymetli araştırma kitapları hazırlamak suretiyle şu sıralar en fazla mesai yapan arkadaşımız olarak öne çıkmaktadır. Kendisini adeta Ordu'yu araştırmaya vakfetmiş. 

Genel olarak :

Araştırma iki kısımdır. Biri, kütüphaneler ve kaynak kişilerden yola çıkılarak hazırlanan eserler; diğeri masa başı ile yetinmeyerek sahaya açılmak suretiyle yeni yeni veriler temin etme yöntemini kullanarak kaleme alınan eserler. 

Şüphesiz hepsi de kıymetledir.

Ancak, kapalı alan çalışmalarının yanı sıra açık alanlarla beslenen çalışmaların ayrı bir değer ifade ettiğini belirtmek lazım.

Ana konuya devam edecek olursak; Naim Güney, Ordu'nun yakın dününe dair çok değerli derlemeler yapmak suretiyle geleceğe ciddi kaynaklar bırakmaktadır.

Son olarak iki eseri daha okurla buluştu. 

Bir, "ERKEN CUMHURİYET YLILLARINDA ORDU (1923-1950)".. Hayli hacimli bir eser olup 508 sayfadır.

Diğeri, "ORDU'DAN PORTRELER" adlı yine hacimli bir kitaptır.

İlkinden bazı başlıklar şöyledir:

Ordu'da Meydan Gelen Afetler, Fındık Ticareti, Tekamül Gazetesi'nin Öyküsü, Gazi Halk Kütüphanesi'nin Kuruluşu,

Fındık Bayramı, Millet Düzü'nün Hikayesi ..." gibi birbirinden ilginç yaşanmışlıklar kaleme alınmış...

Diğerinden bazı konu başlıkları şöyle:

Doktor Osman Hilmi Memecan, Diş Tabibi Avni Ersoy, Eczacı Haydar Or, Yüksel Poyraz, Ünal Sağra, İbrahim Aydın, Haki Yener, Halit Gürsoy, Meliha Avni Sözen....

Her ikisi de sahasında kaynak eser olarak raflardaki yerini aldı.

Arkadaşımızı tebrik eder, daha nice çalışmalarla yazı hayatına devam etmesini dileriz.. 

Kitap temini : Serüven Kitapevi, Altınordu.. Ordu 0452- 666 66 01