Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mehmet Ali AYDIN


HOŞ GELDİN RAMAZAN

HOŞ GELDİN RAMAZAN


 

"Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. umulur ki korunursunuz. (Size farz kılınan oruç) sayılı günlerdedir. 

Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde tutar. (İhtiyarlık veya iyileşme umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak fidyeyi artırırsa, bu kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır."

"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar onda oruç tutsunlar. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz ve şükretmeniz içindir." (Bakara Suresi 183-185. ayetler)

Aziz ve Celil Olan Allah: "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükafatını da ben vereceğim." buyurmuştur.

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet birisi kendisine söver veya çatarsa: "Ben oruçluyum" desin.

Muhammed'in canını kudretiyle elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır." (Hadis-i Şerif)

"Cennet Reyyan denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha kimse oradan giremez." (Hadis-i Şerif)

İnşallah bu akşamları teravih namazını eda edecek ve gecesinde de ramazan orucu için sahurumuza kalkacağız. Yüce Allah bizleri kendisine hakkıyla kul olabilmeyi ve ibadet edebilmeyi nasip eylesin.

Bizim kimseye nasihat edecek durumumuz yok. Yukarıda verdiğimiz ayet ve hadisler zaten yeteri kadar açık ve net. Herkes ne yaparsa kendi heybesini doldurmak için yapacak. O nedenle heybenizi doldururken açıldığında ve ortaya döküldüğünde utanmayacağınız amellerle doldurmaya bakınız. 

Bu ay boyunca orucumuzu tutalım ama sadece aç kalarak değil onu faziletine inanarak ve başka ibadetlerimizle süsleyerek tutalım inşallah. Oruç aç kalmak değildir. Diyet yapanlar veya form tutmak isteyenlerde aç kalabiliyorlar. Bizim aç kalmamız Rabbimizin hoşuna giden aç kalmak olmalıdır. 

Oruç sadece mideyi aç bırakmak değil vücudun bütün uzuvlarını Allah'ın haram kıldığı şeylerden uzak tutarak nefsimizin azgınlıklarına karşı koyabilme iradesi gösterebilmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Ramazan ayımızın hayırlara vesile olmasını, tutacağımız oruçların kabul edilen oruçlardan olmasını. Ramazan ayının birliğimize, dirliğimize ve kardeşliğimize vesile olmasını, dünyanın her köşesinde Müslüman kardeşlerimize zulmeden hain ve kafirlerin de kahrolmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum

Nice Ramazan ve oruçlarda buluşmak ümidiyle esen kalın.