Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


HERKES HİSSESİNİ KENDİ ALSIN

HERKES HİSSESİNİ KENDİ ALSIN


 

"Bütün insanlar Allah'ın huzuruna çıkarlar. Zayıflar, büyüklük taslayanlara: "Kuşkusuz biz size uymuştuk. Allah'ın azabından her hangi bir şeyi bizden uzaklaştırsanız ya!" derler. Büyüklük taslayanlar: "Eğer Allah bize doğru yolu gösterseydi, biz de size doğru yolu gösterirdik. Sızlansak da sabretsek de bizim için birdir. Kaçıp sığınacak hiç bir yerimiz yoktur." derler."

"Hüküm verilince şeytan da "Kuşkusuz Allah size gerçeği vaat etmişti. Bende size söz verdim ama, sözümü tutmadım. (Ben yalancıyım) Benim size karşı baskı yapacak bir gücüm yoktu. Ancak ben sizi çağırdım, siz de çağrıma uydunuz.(Ben sizi zorlamadım, siz kendiniz gönüllü oldunuz ve benim yoluma girdiniz) Artık beni kınamayın kendinizi kınayın. Ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. (Benim de tıpkı sizin gibi bir kurtarıcıya ihtiyacım var) Sizin beni daha önceden ortak koşmanızı kabul etmiyorum. Kuşkusuz zalimler için acıklı bir azap vardır" derler."

İnanıp yararlı işleri yapanları, içlerinden ırmaklar akan Rablerinin izni ile sonsuza kalacakları cennetlere konulurlar. Onların oralarda merhabalaşmaları da "selam"dır.
(İbrahim Suresi 22-23-24. Ayetler)

Yol belli, yordam belli. Ya Rahmanın dediklerini yapacak onun yolundan gidecek ve sonunda iki cihan mutluluğu kazanacaksın.
Ya da şeytanın emrine gireceksin, nefsinin heva ve heveslerinin peşinden koşacak iki dünyanı da mahvedeceksin.

Yanlış yollar ve girdaplarda insanlığını, şahsiyetini kaybedince de başkalarına da bahane bulmayacaksın.Şeytana "beni sen yoldan çıkardın, bana sen sebep oldun, sen olmasaydın ben iyi bir insan olacaktım" gibi bahanelere sarılmak ve kusuru başkalarında aramak, şeytani bir duruş sergilemektir.

Hatayı başkalarında arayıp, kimseye kabahat bulmamak ve yaptıklarından pişman olup pişman olmak ve tövbe etmek ise Ademi bir duruştur.

Adem Peygamber, hatasından pişman oldu, ben yaptım Allah'ım Sen affet dedi ve kurtuldu.

Şeytan ise Rabbine " Sen beni yoldan çıkardın, sen beni kovdun" diyerek kendi ukalalık ve büyüklük taslayarak Adem'e secde etmemesinin bahanesini başkalarına yüklemeye kalkarak lanetlendi ve kovuldu.

Ne yazık ki, günümüzde de durum değişmiyor, kimse" bitli yorganı" üstüne almıyor ve işlediği kabahat ve günahları başkalarının sırtına yüklemeye çalışarak "şeytanın değirmenine" su taşıyor.

Lütfen hatalarımızı ve günahlarımızı başkalarına yükleyerek bahanelere sarılmayalım.