Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Av. Ezgi KARA BAYRAKTAR


HERKES MUZ YEMEK ZORUNDA DEĞİL?


Muz, potasyum konusunda zengin. Kan basıncını dengeler, böbreklere iyi gelir. 2018 yılı Mart ayı hal fiyatları 6,00 TL. Asgari ücret 1.603,12 TL.

Ortalama bir ailenin günümüz şartlarında dolara endeksli kira gideri yaklaşık 1.000 TL hadi 750 olsun. Kaldı  850 TL. Faturalarımı ödedim 250 TL.

Tek başına çalışan bir işçi olayım iki tane Allah bağışlasın çocuğum var kalan 600 TL en temel ihtiyacım olan besin ihtiyacımı karşılayayım. Tüm siyasetçilerin çocukları kadar bu ülkenin evladı olan yavrularım halden muz almak istesin.

Ben en çok günde 2 ekmek ayda 60 TL kalanıyla 10 kilo patates 10 TL, 10 kilo kuru soğan 10 TL bunlar dışında en çok mercimek, kuru fasülye, un, süt, yumurta, yağ  gibi temel besin ihtiyaçlarımı alabilirim. Bunlar da ortalama 350 TL etsin.

Ortalama bir insanın ayda en az bir kere omega 3, protein gibi faydaları sağlaması gerekir. Kalan 250 TL param ile işveren yol paramı karşılamadığı için günde 2 TL gidiş dönüş 4 TL yol parası ödediğimden cumartesi günü de tam saat çalıştığımdan 100 lira gibi bir miktarı da yol parama vereceğim.

Ortalama bir insanın fındık, ceviz ve bademde bulunan  B1, B2, B12 vs. gibi vitaminleri ayda en az bir kere olsun alması gerekir. Kaldı 150 TL.

Fındık tüccarda 10 TL  piyasada 50 TL, ceviz 70 TL. Herkes fındık yemek zorunda değil.

Muz halde 6 TL. Olsun bugün de alamadık. Herkes muz yemek zorunda değil.

Mandalina 7 TL. Önemli değil yedim say!

Et ithalmiş. Daha ucuz diyorlar. Soramadım kasaptan geçerken. Sucuk reklamlarını geceleri yayınlayın ne olur. Çikolata’nın icadından bir haberiz. Ama olsun bütün çocuklar çikolata yemek zorunda değil.

Herkes bütçesine göre yaşasın, yaşasın da İNSANCA yaşayacak kadar bütçemiz olsun yeter. Asgari ücreti belirleyen devlet, asgari yaşam standartları sunsun YETER.

Herkes hayal kurabilir mesela Paris’e gitmesek de olur. İşten eve çilesiz dönsek yeter.

Biz fakirler Etten proteini, balıktan fosforu, mandalinadan vitamini, muzdan potasyumu almasak da olur. İNSANCA yaşasak yeter.

“Yuh Yuh”

 Aşık Mahzuni Şerif