Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hüsnü YÜCEL


FINDIK VE BAL


Fındığı işlemek ve sanayiye kazandırmak varken, onu ham madde olarak ihraç etmek artık tarihe karışmalıdır. Ordu garip bir şehir. Allah dünya fındık üretiminin yüzde 70 ini ülkemize, bunun yüzde 33 ünü de Ordu’ya nasip etmiş. Daha ne olsun? Ama biz ne yapmışız, dededen gelme geleneği devam ettirmiş, yan gelip yatmışız. Nasıl olsa fındık bu, bahçeye baksan da bakmasan da mahsul oluyor. Bütün 11 ay yat, bir ay çalış. Buna para mı dayanır? Paran bitince de git tefecinin karşısına, ellerini ovuşturarak ve yalvararak faizle para al, daha sonra da tefeci fındığın gelir harmandan kaldırır. Fiyatı da o belirler.

İşte bundan dolayı tefecilik en fazla Ordu’da almış başını gitmiş. Tembellik virüs gibi yayılmış. Köylü tefeciye terk edilmiş. Tüccar ile tefeciyi her zaman ayırıyorum. Bana göre fındığı sanayiye kazandıran ve istihdama katkısı olan her tüccar diğerlerinden ayrı tutulmalıdır. Ama izin verirseniz üreticiyi sömüren ve onun alın terine saygısı olmayan tefeciye de aynı saygıyı gösteremem.

Ama son yıllarda bu geleneğe son veren yeni yeni jenerasyon, sanayileşme konusunda adımlar atmaya başladı. Her zaman yazdığım gibi sanayiye yönelen iş adamlarımız bizim göz bebeğimiz. Artık fındık sadece iç fındık olarak satılan bir ürün olmaktan ziyade sanayi ürünü olarak Ordu’da işlenmeye başladı. Çikolata ve diğer ürünlerde iddialı duruma geldi. Hatta ve hatta Ordu’nun balı ile fındık işlenerek çikolata yapma girişimleri var. Yüzde 70 fındık ve yüzde 30 bal karışımı çikolata imalat girişimlerinin son aşamaya geldiğini biliyorum.

Üniversitemiz de bu konuda laboratuar desteği vermeye hazırlanıyor. FINDIK ARAŞTIRMA MERKEZİ oluşturma çabaları var. Yeni Rektör bu konuda çabaları artırarak her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı.

BAL İLE FINDIK konusunda MARKALAŞMA çalışmaları hızlandırılmalıdır. Madem fındık ve balda Ordu başı çekiyor, o halde Ordu fındık ve balı işleyerek sanayi mamulü olarak bu sanayiye de öncülük etmelidir.

Sanayiye yönelen iş adamlarımızı tebrik ediyorum. İş adamı devrede olmadan kalkınma olmaz. Ordu bu konuda uyanmaya başladı. İlk ortak birliktelik turizm alanında başlatıldı. Çambaşı Otel Projesi başarılı bir şekilde devam ediyor. Girişimcilerimizi kutluyorum. Bu birliktelik devam etmeli. Her zaman yazıyorum ve yazmaya devam edeceğim. Madem Büyükşehir olduk Belediye bu konuda öncülük etmeli teşvik eden ve yönlendiren olmalıdır.