Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Muzaffer GÜNAY


ÇOK YÖNLÜ BİR SANAT ADAMI : MÜRSEL ENGİN


Bizde sanat ve sanat insanına karşı öteden beri  ilgi olmadığını kaçıncı kez ifade ettiğimi hatırlamıyorum. Fakat, dikkat buyurun, sanat insanı diyorum tekrardan. Yoksa adı sanatçıya çıkmış kimi taklitçilerden bahsetmiyorum.

Alın teri ile akıl terinin izdivacı da yetmez, birine gerçek sanat  insanı olmasın. Bazı sanatlarda taşkın bir  duygu dünyasına sahip olmaktan başka çare yoktur. Şairler, ressamlar, romancılar bu gruptandır örneğin. Daha da sayabilirsiniz.

Mürsel Engin, bu manada bir sanat insanıdır. Çok yönlüdür. Fotoğraf sanatında duayen bir kimliktir. Fakat, son yıllarda yaşadığı sağlık problemleri ,çalışmalarına ara vermesine sebep oldu ki, hem de epey bir zaman…

Mürsel Bey, her şeyden önce bir fotoğraf sanatçısıdır. Daha pek genç yaşında “ ORTAK PAZAR ALTIN OBJEKTİF” ödülü alması ( 1968) buna dair bir örnektir. Nereye giderse  gitsin, fotoğraf makinesi daima yanında olur. 

Bir Ordu Arşivcisidir. Hiçbir kimsede bulunmayan bir çok nadir eser-doküman-belge kendisinde mahfuzdur. Hatta Şarkiye Mahallesi’nde kendisine ait mekanı  “ GÖZNURU-EL EMEĞİ-ALINTERİ SANAT EVİ” halinde düzenlemiş olması , bunun bir başka kanıtıdır. Ordu’ya dair nadide eserler, eski fotoğraflar, kitaplar, etnoğrafik eşyalar, el sanatı ürünleri  ile bu mekan İlimiz adına büyük bir araştırma merkezi dense yeridir.

Hiçbir yerde bulunması mümkün olmayan antika değerindeki  eserleri bir araya toplayan sevgili Mürsel Engin’i bu şehir bilmiyor, tanımıyor  demeyelim fakat  yeterince bilinmediği apaçık bir gerçektir. 

Son zamanlarda sağlığına yeniden kavuşan Üstat ile belli aralıklarla birlikte olmaktayız bu günlerde. Kelimenin en yalın manası ile söyleyelim ki, Mürsel Engin canlı bir ORDU HAFIZASIdır. Araştırma yapmak isteyenlere sanat merkezini açmakta hiçbir tereddüt göstermeyeceğini net olarak ifade edebilirim.

Şehir merkezine dair en eski belge ve fotoğrafları yıllar içinde yaptığı yoğun araştırmalar/ ç alışmalarla bir merkezde toplayan acaba kaç kişi vardır? Sayısını elbette bilemem. Bildiğim, Mürsel abinin bu manada en doğru adres olmasıdır.

75 yaşında olan abimizin Ordu sevdası hala tansiyonu düşmeden devam ediyor. Sorumluluk ve aşk bir kişide birleşince demek böyle oluyor.

O, sadece şehir merkezinin değil, bütün ilimizin arşivcisidir. Yıllar ve yıllar boyunca, birlikte nice gezilerimiz oldu  Ordu’nun en  uzak noktalarına kadar. Bulduğu değerli eşyaları,eserleri, aletleri, muhatabını ikna ederek arşivine kazandırırdı. Bir kısmının ise ücretini verir öyle temin ederdi.

Sanatının duayeni Mürsel Bey’e sağlıklı ömürler ve çalışmalar dileğiyle..