Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Muzaffer GÜNAY


BU COĞRAFYAYI BİZE MİRAS BIRAKANLARA VEFA PROGRAMI


Evet, bu coğrafyayı yani  Doğu Karadeniz  bölgesini bize miras olarak bırakan Hacı Emir Beyliği’ni bir diğer adı ile Bayramoğulları Beyliği’ni  yoğun ve ciddi bir çalışma yaparak  görsel bir belgesel  haline getirdik. 

Bu meyanda geçen Perşembe akşamı ( 3 Ekim) OKSM’de gerçekleştirdiğimiz  Hacı Emir Beyliği ve  Aziz Şehitlerimizi Anma ve Vefa Gecemiz  hayli ilgi gördü. Katılan herkese teşekkür ederiz. Sahrada Açan Güller Derneği’nin öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte icra ettiğimiz program yaklaşık iki saat sürdü.  

Kısa bir tarihsel hatırlatma yapmak her halde yerinde olur: 

Doğu Karadeniz coğrafyası tam 718 yıl önce ( 1301) Mesudiye’nin Kaleköy köyünde kurulan Hacı Emir Beyliği tarafından  yaklaşık  100 yıllık bir zaman zarfında Trabzon Tekfurluğu’ndan alınarak  Türk- İslam vatanı haline getirilmiştir. Beylik aynı yüzyılın son çeyreğinde yönetim merkezini  Ordu-Eskipazar’a taşımış olup buradan hareket eden ordu tarafından Giresun Kalesi fethedilmiştir. Beyliğin hakim olduğu toprakların sınırlarında mevcut olan beylik ve  devletler şunlardı: Batısında Canik (Samsun) , Doğu ve Kuzeydoğusunda  Trabzon Tekfurluğu, Doğusunda Erzincan Emirliği, Güneyinde Kadı Burhaneddin Devleti ( Sivas ) ve Kuzeybatısında  Taceddinoğulları Beyliği (Niksar)..

Anlaşıldığı üzere  Hacı Emir Beyliği  çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür.

****************************************

Programımıza dönelim:

Aynı zamanda programı hazırlayan Sahrada Açan Güller Derneği Başkanı  Nurten Kelebekli’nin kısa, özlü, ve önemli açış konuşmasının ardından  kürsüye çıkan Araştırmacı- Yazar Haydar Yıldırım Beyliği gayet güzel bir şekilde  özetleyerek anlattı. Değerli arkadaşımın uzun çabalar sonucu  hazırladığı  “ Hacı Emiroğulları Beyliği” kitabı yakın zamanda  okurla buluşacak inşallah. Öte yandan bu güne kadar yaptığımız tüm çalışmalarımızın ana ve tek kaynak kitabı ise Prof. Dr. Necati Demir’in hazırladığı “ Hacı Emiroğulları Beyliği” adlı eser olduğunu belirtmeliyiz.

Haydar Bey’in konuşmasından sonra  60 dakikalık belgesel ekrana yansıdı. Amatör imkanlarla hazırlanmasına rağmen büyük beğeni toplamış olması elbette  emek verenleri memnun etti.

Bu bağlamda Devr-i Âlem TV sahibi ve belgesel yönetmeni  sevgili dostum İsmail Kahraman’a yürekten teşekkürü bir borç bilmekteyiz.  Zira, başından sonuna kadar çok ciddi emek verdi. Sık sık İstanbul’dan gelerek bu güzel ve anlamlı belgeseli hazırladı. Fakat, çok önemli bir başka çalışması olduğu için programımıza katılamadı.

Belgeselin masraflarını karşılayan kıymetli iş adamları ve oda başkanlarına teşekkür belgeleri takdiminin ardından hatim duası ile program tamamlanmış oldu.

İş Adamlarımızdan Cem Şenocak, Naci Şanlıtürk ve Yaşar Pamuk, Altınordu Kaymakamı sn. Niyazi Erten, C.Savcısı sn. Adnan Yazıcı program hakkındaki görüş ve düşüncelerini dile getirdiler ki çalışmalarımızın önemini ifade etmesi bakımından kayda değer konuşmalardı.