Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Muzaffer GÜNAY


ALTINORDU SAKİNLERİNİN, ŞEHİR İÇİ DOLMUŞÇULUĞU İLE İLGİLİ GÖRÜŞ-DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ.

ALTINORDU SAKİNLERİNİN, ŞEHİR İÇİ DOLMUŞÇULUĞU İLE İLGİLİ GÖRÜŞ-DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ.


 

Ben arabası olmayan kamu emeklisi bir vatandaşım. Günlük ulaşımımın yegane çözümü şehir içi dolmuşlarıdır. Hemen her gün dolmuşa ihtiyacım olmaktadır. O nedenle, konuya dair görüşlerimi dile getirmeyi gerekli görmekteyim.

Yerel medyadan takip ettiğim kadarı ile şehiriçi dolmuşları ile ilgili olarak vatandaşların bazı beklentileri var. Bunlardan ikisi vatandaşın en ziyade rahatsız olduğu hususlardan olup şunlardır: Biri, duraklarda uzun süre bekleme, diğeri kimi sürücülerin yolcuya karşı kaba muamelede bulunmalarıdır. ( Yolcular arasında da böylelerinin varlığı malumdur.)

Vatandaşın şikayetlerinde doğruluk payı var elbette. Ben de çok kez tanık oldum veya muhatap oldum bu gibi can sıkıcı muamelelere ve ara sıra muhatap olmaktayım öte yandan. 

Meselenin tek taraflı olmadığını belirtmek isterim. Kimi yolcular da toplumsal kurallara uymakta hassas olmayabiliyor. Bu durumda araç içinde can sıkıcı diyaloglar sahne alıyor ve tabii tıkış tıkışı araçta elektrikli ortam oluşuyor. 

Sürücülerden azar işitenler olabiliyor. Oysa, sürücünün böyle bir hakkı yok bilindiği gibi. Toplumsal dil önemlidir. Bazen ufak bir olumsuz söz, araçtakilerin tümünü rahatsız edecek derecede elektriklenmelere davetiye çıkarıyor. 

Sürücülerden çok azı, toplum içinde hoş olmayacak laflar edebiliyor. Hiç bir kötü niyeti olmayabilir sürücünün, bu ayrı bir husus. Ama, ağızdan çıkan söz, yaydan çıkan ok gibidir; özür de dilense değişen bir şey olmuyor. Öte yandan kusurlu davranışlar sadece sürücülerle sınırlı kalmıyor. 

Hepimiz insanız ve zaman zaman hatalar yapmak tabiatımızın gereğidir. Ne olursa olsun, çok dikkatli ve sakin olmak gerekir. Durduk yerden sürücüye laf atanlar olabiliyor. Bu bağlamda tanık olduğum anektodlar az sayılmaz.. Doğrusu, sabahın köründen akşamın ileri saatlerine kadar direksiyon sallayan sürücünün de insan olduğu unutulmamalıdır. Yolculardan laf sokuşturanlara hiç tanık olmadım diyen, gerçeği saklamış olur. 

El hasıl bu işin bir çözümü bulunmalı. OBB, isterse bu sorunların çözümünü bulur. Böyle bir projeyi bir arkadaşım yıllar önce hazırlamış ve sayın Başkan'a takdim etmişti. Akibeti hakkında bilgilendirme yapılırsa kamuoyu bilgilendirilmiş olur..