Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Tevrat İŞLEYEN


AHLAKLI OLMAK


Yüce dinimiz İslam'da dini emirlerle, ahlakî değerler arasında bir fark yoktur. İslami değerlerle ahlaki değerler neredeyse bir bütündür. İslam'da ahlak dinin özüdür. İslam'ın hedefi insanları ahlaklı kılmak, olgunlaştırmak, insani kamil insan durumuna getirmektir. Biz bu gerçeği sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed  Mustafa ( s.a.v) Efendimizin   “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” sözlerinden anlıyoruz.

Peygamberimiz, rehberimiz  Allah Resulü’nün  ahlakına baktığımız zaman, O’nun ahlakını bizzat Allah’ın onayladığını görüyoruz.  Hz. Ayşe validemize Peygamberimizin ahlakı sorulduğunda¸ “O’nun  ahlakı  Kur’an’dı.”   dediğine dini kaynaklarda sıkça rastlıyoruz.

Mesela;  herkese hakkını verme, hak yememe, haksızlık yapmama, zulmetmeme. 

Hak ve adalet, İslam’ın üzerinde durduğu en önemli prensiptir. Çünkü haksızlığın, adaletsizliğin, zulmün olduğu yerde huzur ve mutluluk olmaz. 

Yüce Rabbimizin  “Adaletli olun!” emri,  diğer bir ayet mealinde başka ahlaki davranışlarla birlikte; “Allah¸ adaleti¸ iyi ve güzel işler yapmayı ve akrabaya bakmayı emrediyor. Edepsizliği¸ kötülüğü ve azgınlığı yasaklıyor. Düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”  şeklinde daha açık ve net bir ifade edilmiştir.

Şimdi de ‘hak prensibi” çerçevesinde günümüz Müslümanlarını¸ yani bizleri değerlendirelim. Çarşıya çıkıyoruz, satıcıların yanına yaklaşıyoruz, meyvelerin iyilerini, sağlamlarını seçip öne, sakatlarını ise  arka tarafa koyduğunu görüyoruz. Yani müşteriye malın iyisi gösteriliyor ama  çaktırmadan sakatları, çürükleri ve ezikleri veriliyor.

Şimdi isterseniz Allah Resulü’nün bu konudaki şu örnek davranışına bir göz atalım.

Resullullah Efendimiz (sav) pazarda bir buğday satıcısına uğradı ve elini buğday çuvalının içine sokunca parmakları yaşlığa isabet etti. Bunun üzerine buğday sahibine:

“Bu ne?”  diye  sordu. Buğday sahibi:

“Ey Allah'ın Resulü! Yağan yağmur isabet etti.” dedi. O zaman Peygamber Efendimiz (sav): “Onu insanların götürüp aldanmamaları için buğday yığının üzerine koyman gerekmez miydi? Zira bizi aldatan bizden değildir.” buyurarak ticaret ahlakına dikkat çekti.

Demek ki,  Müslüman bir satıcı müşterisine  malının eksiğini de söyleyerek onu doğru bilgilendirmesi gerekmektedir. Malın olumsuz yönlerini söylememek kesinlikle hak yemektir ve haramdır. Dinimiz İslam haksızlığı tasvip eden¸ onaylayan bir tutuma karşı olduğu gibi¸ haksızlık karşısında sessiz kalmaya da karşıdır. Hz. Peygamber, haksızlık karşısında susan kimseyi dilsiz şeytana benzetmiştir. Yani İslam ahlakında kesinlikle  “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” anlayışı  yoktur. Bu anlamda aslolan; hak ve  hukuk çerçevesinde hareket edip İslami emirlere uymak ve  ahlaki değerlere önem vermektir.