Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Muzaffer GÜNAY


   ARAŞTIRMACI-YAZAR  H.NAİM GÜNEY’DEN YİNE KIYMETLİ BİR KİTAP

   ARAŞTIRMACI-YAZAR  H.NAİM GÜNEY’DEN YİNE KIYMETLİ BİR KİTAP


 

                            

             

                20,30 sene önceleri Ordu şehri ve  geneli hakkında  yazılan kitaplar, sayısal olarak epey azdı. Bu meseleyi zaman zaman kendi aramızda konuşur , hayıflanırdık. Dahası  bahsedilen kitapları edinmek, bulup okumak , deveye hendek atlatmak kadar zordu.  Ya ödünç alırdık, ya da  kütüphanelere giderdik. Tabii bulabilirsek. Bu vesile ile ısrarla  belirtmeliyim ki, bir yöntemi bulunarak baskısı tükenmiş olan kitapların yeni baskıları yapılmalıdır. Zira,baskısı tükenen kitaplara erişmenin başka yolu yok.

                Gelelim asıl konuya. “ Geçmişten Günümüze Ordu Kenti” . Naim Güney’e son kitabı.Büyük emek  verdiğini  kitabın hacminden bile anlamak mümkün. Tam beş yüz sayfa. Başından sonuna kadar okudum birkaç gün içinde. Ordu’nun bilinmeyen  ya da az bilinen yönleri hakkında geniş bilgiler içermekte..

                Sade fakat akıcı bir dille yazılığı için yormadan okutuyor kitap kendini. Özellikle son yüz yıllık Ordu tarihi, kültürel varlıklar, sosyal yaşam , basın-yayın dünyası, şehrin mimarisi , beşeri münasebetler, eğitim-öğretim , ticari hayat , toplumsal panorama gibi bir çok konu işlenmiş, örneklerle de zenginleştirilerek..

                Osmanlı’nın son zamanlarındaki Ordu şehrini merak edenler için bir başvuru eseri denebilir. Cumhuriyet dönemi  Ordu şehri ve çevresi  dokümanlarla anlatılıyor. Okudukça merakınız artıyor. Anılar, gazetelerden  ve farklı  eserlerden yapılan alıntılar sürükleyip götürüyor  yıllar öncesine.

                Yazar, yaşı itibarı ile kendi hatırlarına da geniş yer vermiş. İyi etmiş elbette. İnsanın tanık olduğu  olayları anlatması hem daha kolay, hem de etkileyici oluyor.     

                Bazı konu başlıkları şöyle:

                Ordu’nun Su Hikayesi, Ordu’da Ptt’nin Hikayesi, Ordu Türk Ocağı (1925-1931), Eski Ordu’dan Görüntüler, Ordu’da Eski Evler, Ordu’nun Merdivenli  Dik Sokakları, Ordu’nun Unutulmaz Eski Meydanları, Ordu’da Bir Zamanlar Sinemalar Vardı, Ordu’nun Eski Lokantaları, Tostçuları, Ordu’da Eski Hanlar ve Oteller’den Hikayeler, Ordu’da Geleneksel Köy Yaşamından Bazı Hikayeler,Ordu’dan Bazı Nostaljik Hikayeler, Ordu Halk Evi’nin 60 Yıllık Hikayesi…

                Eserde yer verilen birbirinden anlamlı fotoğraflar önemli bir renk ve tat  ziyafeti olarak öne çıkıyor. Onca siyah –beyaz fotoğrafı bulmak kolay bir iş değil elbette.Bazı kareler var ki, bir kitap kadar mesaj veriyor. Naim Güney , bu sahada büyük bir arşiv sahibi aynı zamanda.

                Gece Kitaplığı’ndan çıkan eser, Ordu merkezde faaliyet gösteren Serüven Cafe’den temin edilebilir.

                Emeğinden ötürü Hüseyin Naim Güney’i içtenlikle kutlarım..