Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

VİRÜSE KARŞI BARİYER!

VİRÜSE KARŞI BARİYER!

Havanın soğumasıyla birlikte her yıl olduğu gibi virüsler yine harekete geçti.

Son haftalarda özellikle artan grip vakalarında artış gözleniyor. Soğuk havalarla birlikte tırmanışa geçen üst solunum yolu enfeksiyonları her yaştan insanda görülüyor. Kimileri bu rahatsızlıkları hafif atlatırken kimilerinde; özellikle de risk grubundakilerde daha ağır seyrediyor.

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, artan grip vakalarına karşı en önemli önlemin maske kullanımı olduğunu söylüyor. 

Maskenin virüse karşı bariyer olduğundan bahseden Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, artan mevsimsel grip vakalarını ve alınması gereken önlemleri anlattı.

“MASKE ÇIKTI, HASTALIK ÇOĞALDI”

“Hastalıkta artan hız maske konforundan uzaklaştığımızın göstergesidir” diyen Uzm. Dr. Ali Coşkun, “1,5 yıl öncesine kadar 3 yıl süren pandemi ile boğuştuk. Covid-19’a bağlı vücut direnci düşük, aşısız, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız yoğun bakıma yatış oranı ve ölüm oranları çok fazlaydı. Fakat daha sonra aşının ortaya çıkması ve korunma tedbirlerinin (maske, mesafe ve hijyen) daha ciddi oranda alınması ve aşılarında hayatımıza girmesiyle hem yoğun bakıma yatışlar hem de ölüm oranları ciddi oranda azalmaya başladı. Tüm vatandaşlarımız bulaşıcılığı yüksek olduğu düşünülen kalabalık yerlerde ne yapması gerektiğini biliyorlardı. Çünkü hiç kimse maske takmadan dışarı çıkmıyordu. Pandemi tehlikesi bittikten sonra maske kullanımı hayatımızdan uzaklaştı. Pandemi esnasında sadece covid-19 hastalığından korunmak için takılan maskeler bile maske takan kişileri grip, İnfluenza, rsv, bademcik iltihapları, bulaşıcı alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi birçok hastalıklardan da korumuştu. Bu hastalıklarda o yıllarda görülmemekteydi. Fakat maskelerin hayatımızdan çıkmasıyla birlikte bulaşıcı hastalıklar dediğimiz alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu ve özellikle grip, rsv ve İnfluenza vakaları hayatımızda görülmeye başladı. Hastalıkta bu artan hız maske konforundan uzaklaştığımızın göstergesidir” diye konuştu.

MASKE KULLANILMADIĞI İÇİN HASTALIKLARIN BULAŞICILIĞI DA KOLAY OLUYOR”

Uzm. Dr. Coşkun, “Havaların soğumasıyla birlikte vücut direncimizde düşüklük de olabilir. 3 hastalık göze çarpıyor. Bademcik iltihapları, rsv ve İnfluenza gibi hastalıklar bugünlerde sıklıkla görülüyor. Bu hastalıkların biri bitiyor diğeri başlıyor. Maske kullanılmadığı için hastalıkların bulaşıcılığı da kolay oluyor. Maske kullanılmadığından hasta olan kişi çevresindekilere çok rahatlıkla hastalığı bulaştırıyor ve daha uzun süre atlatmalarına neden oluyor” dedi. 

“HASTA SAYISINI ARTIRDI”

“Maskesiz oluşumuz insanların birbirlerine hastalığı çok kolay bulaştırmıştır” diyen Coşkun, “Çocuklar okula gidiyor ve enfeksiyonu birbirlerine bulaştırıyorlar. Tam bitti, iyileşti derken başka bir çocuk hasta oluyor ve birbirlerine hastalığı bulaştırma oranı çok yüksek ve kolay oluyor. Çocukların hastalıkları da iyileşmeye yüz tutmuşken alevlenerek devam ediyor. En zor ve son geçen de öksürük oluyor. Maske kullanımının olmayışı, sınıfların kalabalık oluşu, marketler ve kalabalık yerlerde maskesiz oluşumuz insanların birbirlerine hastalığı çok kolay bulaştırmıştır. Buda yoğun bakımlarda ve hastane acillerinde hasta sayısını artırmıştır.”

AMAN DİKKAT!

Hastalığa yakalanmamak için maske takmanın önemini vurgulayan  Coşkun, “Bugünler için tavsiyem; özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ve kronik hastalarımızın, bulaşıcılığı yüksek kalabalık yerlere gitmemeleri, gidiyorlarsa da maske kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çocukların da hasta oldukları zamanlarda velileri tarafından iyileşinceye kadar okula göndermemeleri gerekiyor. Öğretmenlerin de bu konuda anlayışlı olması ve devamsız olan öğrenciler için ders tekrarlarını yapmaları ve çocukları rahatlatmaları gerekiyor. Bu şekilde önlemler alındığında bu hastalıklarda da pandemide olduğu gibi hızlı bir şekilde atlatabiliriz” ifadelerine yer verdi. 

“MUCİZE İÇECEK”

“Özellikle grip mevsiminde bol su içilmeli” diyen Coşkun, “Su bütün vücudu temizleyen en önemli mucize içecektir. O nedenle suyu hayatımızdan çıkarmamalıyız.”

“ÇOK BÜYÜK YARDIMCI FAKTÖR”

“Uykunun hastalığın tedavisinde çok büyük yardımcı faktör olduğunu düşünüyorum” diyen Coşkun, “Dolayısıyla enfeksiyon hastalıklarına yakalanan kişilerin uykularını çok iyi almaları gerekir. Uykudan fedakârlık yapılmaması gerekiyor. Yeterli derece de uyumakta, en az maske ve su kadar önemli bir konu. Uyku süresi yaşa göre değişiyor. Erişkinlerde en az 6-7 saat, çocuklarda ise 8-10 saat uyumaları gerekiyor. Daha çabuk iyileşmek isteyenler bu uyku süresini artırabilirler” dedi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.9 ° / 8.3 ° Güneşli