Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

VERİM VE KALİTE İÇİN!

VERİM VE KALİTE İÇİN!

VERİM VE KALİTE İÇİN!

Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor.

Serbest piyasada kilogram fiyatı 120 TL’yi gören fındık, üreticileri mutlu ederken fiyatlarda istediği seviyeleri gören fındık üreticileri bahçelerine bakımlarını büyük bir zevkle sürdürüyor.

Üreticiler, az alandan verimli fındık alabilmek adına fındık için gerekli bakımların yanı sıra gübreleme işlemlerini de sürdürüyor.

Gübre ve ilacın verileceği zamana kadar temizlik çalışmalarını bitiren üreticiler şimdilerde gübreleme işlemlerini yapıyor. 

“BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ OLUR”

Fındık Yetiştiriciliğinde, bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerektiğini söyleyen Abdullah Akarsu, “Havayı güzel gördüğümüz zaman bahçedeyiz. Elimizden geldiğince bahçelerimizin bakımlarını yapmaya gayret ediyoruz. Eskiler ne demiş bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur. Fındık bizim yeşil altınımız. O yüzden gözümüz gibi bakıyoruz” dedi. 

“VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRÜN ELDE EDİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ”

Fındık bitkisinin yıl içinde ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin belirlenebilmesi için öncelikle tekniğine uygun şekilde toprak ve yaprak örnekleri alınarak, analizlerinin yaptırıldığından da bahseden Akarsu, “Analiz sonuçlarına göre belirlenen besin maddeleri yani gübreler, bitkiye topraktan ve yapraktan uygulanır. Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini kökleri ile alırlar ve bu besin maddelerinin çoğunu topraktan uygulanan gübreler ile karşılarlar. Bitkinin kök dağılımı eğimli ya da düz arazilerde aynı biçimde dağılım göstermez. Eğimli arazilerde kökler eğim yönünde daha fazlayken, düz arazilerde her yönde eşit dağılmaktadır. Fındık yetiştiriciliğinde tekniğine uygun şekilde ve zamanını geçirmeden gübreleme yapılması, hem verim ve hem de kaliteli ürün elde etmesi için önemli olup gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber. Sümeyye TOMAKİN

 



  • Perşembe 13.9 ° / 10.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 15.8 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu