Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

VEREM İÇİN FARKINDALIK

VEREM İÇİN FARKINDALIK

 

Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta ‘Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’ olarak kutlandığını belirten Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu haftanın çeşitli etkinliklerle verem ile ilgili farkındalık oluşturulacak.

Bu yıl da ‘’05-11 Ocak 2020’’ tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 73. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken Ordu İl Sağlık Müdürlüğü de Ordu’da çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Ordu İl Sağlık  Müdürlüğü yaptığı açıklamada Verem ile ilgili şu bilgileri verdi:

Verem hastalığı kalıtsal olmayıp, bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tedavisini önerilen sürede eksiksiz tamamlayan hastalar yüzde yüze yakın şifa bulmaktadır. Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konulması ve kısa sürede tedaviye başlanmasıdır.

Ülkemizde Tüberküloz hastalığın teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek, ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.

İki-üç haftadan uzun süren, tedavi ile iyileşmeyen öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme,  nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan bireylerin verem açısından kontrollerinin yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna, verem birimlerine (verem savaş dispanserleri) müracaat etmesi büyük önem arz etmektedir.

Tüberküloz tedavisinde verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşımaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır. Aynı zamanda Tüberküloz (Verem) hastalığına yakalananların aile bireyleri ve diğer temaslıları da verem savaş birimlerine davet edilerek, ücretsiz muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır.

VEREMDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU ERKEN TEŞHİS

Tüberküloz ( Verem) hastalığı hava yolu ile bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı bir tedavidir. 2-3 haftadan uzun süren ve iyileşmeyen öksürük varsa en yakın sağlık kuruluşuna, verem birimlerine başvurunuz.Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa elinizle değil, kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırınız. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Haber: Cemil ORDU

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false