Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ÜRETİME YÖNELDİK!

ÜRETİME YÖNELDİK!

Özellikle son yıllarda meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artış vatandaşları kendileri ekip dikmeye yöneltti.

Hayat pahalılığı sebebiyle alım gücü düşen vatandaş, artık kendisi ekip dikmeyi tercih ediyor. 

Fide yetiştiricileri bahar mevsiminin gelmesiyle yetiştirdikleri ürünleri satışa sunmaya başlarken, vatandaşlar ise tüketeceği ürünü kendisi ekip yetiştirmek için fidelere rağbet gösteriyor. 

Kentte, evlerde, bahçe veya balkonlarda sebze ve meyve yetiştirmek isteyenler için Mayıs ayına girilmesiyle birlikte fideler satışa çıktı.

Bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar sebze ve meyve fidelerini toprağa ekmek için fide satan noktaların yolunu tutuyor.

Köyde yaşayan vatandaşlar bahçe ve arazilerinde, şehirde yaşayanlar ise evlerinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekmek üzere sebze ve meyve fidesi satan yerlerde kalabalık oluşturuyor. 

Vatandaşlar özellikle domates, biber, patlıcan, salatalık, gibi fidelere yoğun ilgi gösteriyor.

Özellikle don olayları ve yüksek yağıştan etkilenmemesi amacıyla Mayıs ayının ilk haftası ile ikinci haftasının beklendiği fide satışlarında, satıcılar vatandaşların fidelere ilgi gösterdiğini kaydediyor.

KENDİSİ YETİŞTİRİYOR!

Meyve ve sebze fiyatlarının pahalı olması nedeniyle fide satan yerlerde yoğunluk oluşturan vatandaşlar, daha uygun fiyatlara sebze tüketmek için kendileri ekip diktiğinden bahseden 25 yılı aşkın süredir fide satışı yapan Sezgin Aktepe, “Bütün fide çeşitlerimiz mevcut. Geçtiğimiz hafta fide satışlarımız başladı. Haziran’ın sonlarına doğru satışlarımız devam eder. Orhaniye Mahallesinde kendim yetiştirdiğim fidelerimi müşterilerime sunuyorum. 25 yıldır bu işi yaptığım için müşterilerim sabit” dedi. 

VATANDAŞ ARTIK ÜRETTİĞİNİ YİYOR!

“Antalya’dan gelen aşlı fideleri 30 liraya, kendi yetiştirdiklerimizi ise bağını 25 liraya veriyorum. Tane olanlar ise 5 lira” diyen Aktepe, “Daha çok kızartmalık biber, domates, salatalık ve patlıcan fideleri talep görüyor. Sebze fiyatları çok pahalı olduğu için vatandaş kendisi dikip yetiştirmeye rağbet gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Fide alacak yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken hususlara da dikkat çeken fide üreticisi Sezgin Aktepe, “Üreticinin tohum seçimi kadar, alınan fidenin ekim yapılacak alana uyumu da bir o kadar önemlidir” dedi.

Aktepe, “Temennimiz, insanlarımızın evinin önünde ya da köyündeki bahçesinde daha fazla üretim yapması. Herkes kendine yetecek kadar dahi üretmiş olsa, piyasada bu ölçüde dengelenecek ve fiyatlar düşecektir” diye konuştu.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazartesi 19 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Salı 19.8 ° / 9.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.3 ° / 10.8 ° Güneşli