Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

TESCİLLİ YÖRESEL!

TESCİLLİ YÖRESEL!

TESCİLLİ YÖRESEL!

 

Latince adı Trachystemon orientalis olan galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra çiçeğinin ayrı, gövde kısmının ise ayrı şekilde tüketildiği galdirik, tezgâhlarda yerini aldı. 

Ordu’da sofralardan eksik olmayan ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleri sonucunda coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen, Ordu’nun vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden galdirik, birçok çeşidi ile sofralarda yerini alıyor. 

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Eylül 2022 tarih ve 132 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde  yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendiği, yöre halkımızın sofralarından eksik etmediği ve mevsimi dışında da tüketebilmek için turşusunu kurduğu galdirik, “kavurması, yumurtalı kızartması ve turşusu” gibi daha birçok çeşidiyle damakları tatlandırıyor. 

Orman ile dik yamaçlarda yetişen galdirik otunu ormanlarda zahmetli bir şekilde toplayarak tezgâhlara getiren Cemile Şeker, Ordu’nun yöresel lezzetlerinden biri olduğunu söyledi.  

“YÖRENİN VAZGEÇİLMEZİ”

Bağını 10 liradan satan Şeker, “Ordu galdirik kavurması, kaldirik, ıspıt, hodan veya balık otu kavurması olarak da biliniyor. Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs-eylül ayları arasında toplanıyor. Yetişme döneminde taze olarak kullanılan galdirik bitkisi, diğer dönemlerde kullanılmak üzere salamura ya da dondurularak saklanıp tüketiliyor. Ordu galdirik kavurması ise galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen bir yemek olarak biliniyor. Ordu galdirik kavurmasının geçmişi eskiye dayanırken yörenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN

 



  • Çarşamba 18.9 ° / 11 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 13.9 ° / 10.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 15.8 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı