Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

TAVUK ALTIN YUMURTLUYOR

TAVUK ALTIN YUMURTLUYOR

Fiyatı her yıl sadece Ramazan ayı öncesinde tavan yapan yumurta, bu kez ezber bozuyor.

Neredeyse karaborsaya düşen yumurtanın koli fiyatı 30 liraya kadar yükselirken, kimi marketlerde etiketler 15-20 liraya kadar değişkenlik gösteriyor. Yumurta fiyatlarındaki artışın sebebi, üretimde kullanılan ithal yem olarak gösterilirken, yaklaşan kış mevsiminin de, maliyetlerin artmasına etki eden bir diğer faktör olduğu ifade ediliyor.  Yumurta üreticileri, yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla üretimde azalmaların meydana geldiğini belirterek, iç piyasaların talebinin bu yüzden karşılanamadığının altını çizdi. Türkiye’nin aynı zamanda yumurta ihraç eden bir ülke olduğunu vurgulayan üreticiler, “Bir yanda ihracat, diğer yanda üretimdeki azalma, yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu” dediler.

YUMURTA ADETA ALTINA DÖNDÜ

Yumurtanın en son Ramazan ayı öncesinde fiyat artışı yaşadığını hatırlatan üreticiler, bu dönemde yumurta tüketiminin arttığını kaydederek, “Tüketim artınca tedarikçiler bunu anında fırsata çeviriyor. Çünkü yumurtanın üreticiden çıkış fiyatıyla tedarikçilerin satış fiyatı arasında dağlar kadar fark oluyor. Bu fırsatçılığın faturası ise hemen üreticiye kesiliyor. Halbuki bu süreçte sorgulanması gereken en son kesimi üreticiler oluşturuyor”

 

Kış mevsimi öncesinde yaşanan fiyat artışında da yine tedarikçilerin ön plana çıktığını dile getiren üreticiler, “Fiyatların normale dönmesi için tedarikçilerin sıkı bir denetimden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştular.

VATANDAŞLAR ARTAN FİYATLAR KARŞISINDA EZİLİYOR

Öte yandan vatandaşlar da, yumurta fiyatlarındaki artışa tepki göstererek, “fiyatlar neredeyse yüzde 100 oranında arttı. Sadece yumurta da değil bütün ürünler zamlanmaya devam ediyor. Fiyatların altında ezilir hale geldik” ifadelerine yer verdi. Özel Haber: Furkan TOMAKİN



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı