Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

SEREBRAL PALSİ

SEREBRAL PALSİ

 

 

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Hacı Önder bilgilendiriyor.

Serebral palsi(SP) çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur. SP sıklığı ortalama her 1000 canlı doğumda 1-5 arasında değişmektedir.

           

SP ilerleyici değildir. Taravmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir.

Prematür doğum, düşük kilolu doğum, kanın pıhtılaşma problemleri, anne-bebek arasında kan uyuşmazlığı, gebelikte ya da doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları hamilelik döneminde annenin, bebeğin sinir sistemini etkileyecek bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması, annenin hamilelik döneminde alkol, sigara, uyuşturucu veya çeşitli ilaçlar kullanması, yaşadığı psikolojik sorunlar ve karın bölgesine gelen darbeler SP ye neden olabilir.

 

SP olgularında kas-iskelet sistemi patolojileri asıl hastalığa eşlik edebilmektedir. En sık karşılaşılan sorunlar ayak-ayak bileği deformiteleri, kontraktürlerdir. SP’li hastaların tedavisinde en önemli amaçlardan biri hastanın bağımsız yürümesini sağlamaktır. Ayakta görülen deformiteler  yürümeyi engelleyen önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Deformiteler yumuşak doku ya da kemik deformiteleri olarak görülebilir. SP’li hastalarda deformitelerin oluşumunu önlemeye, spastisiteyi azaltmaya , fonksiyonu arttırmaya yönelik ortezler sık kullanılır. Bu ortezler bazen doğrudan bazen de yumuşak doku veya kemik ameliyatlarından sonra kullanılır.  Sıklıkla  ankle foot ortez(AFO) ve knee ankle foot orthosis (KAFO) kullanılmaktadır.

 

Doğumsal  nedenler serebral palsi gelişliminde en önemli yeri tutmaktadır. Düzenli gebe takibinin ve doğum için hastaneye müracatın önemi ve bu konuda toplumsal bilinçlenme doğumsal nedenlerden kaynaklanan SP gelişlimini azaltabilir. SP’li olgularda en önemli önlenebilir komplikasyon ise kontraktürlerdir. SP’de birçok semptom ve klinik belirtilerin birlikte bulunması birçok uzmanlık dalının ekip halinde çalışmasını gerektirir. SP’de rehabilitasyona, erken başlanmalı ve yaşam boyu süreceğini aile bilmeli ve düzenli kontrollerin devam etmesi gerekir.

 

Ortopedi ve travmatoloji uzmanları olarak yürüme güçlüğü çeken,bakımı zor ve ayak deformitesi olan SP li hastalara yaptığımız; gevşetme,tendon transferleri ve deformite cerrahileri ile yardımcı olmaya çalışmaktayız. Haber: Cemil ORDU



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false