Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ODÜ’DEN KADINLAR GÜNÜ PANELİ

ODÜ’DEN KADINLAR GÜNÜ PANELİ

Ordu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Ceren Özdemir anısına “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” paneli düzenlendi.

Ceren Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Taşçı, Fakülte Dekanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nalan Arabacı, “Kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin çarpan etkisi yarattığı, ekonomik büyümeyi ve her alanda gelişmeyi hızlandırdığı defalarca kanıtlanmıştır. Bu nedenledir ki, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde çok önemli rol oynayan kadınlarımızın hak ettikleri konumlara gelebilmesinde, ‘eğitim’ öncelikli olarak ele alınması gereken unsurların başında gelmektedir. Eğitim aynı zamanda her bireyin daha ana rahmine düştüğü andan itibaren elde ettiği bir hak ve kendini gerçekleştirme sürecindeki en önemli yapı taşlarından birisidir. Dolayısıyla, bireylerinin yüzde ellisinin evine kapandığı, ekonominin, çalışma ve sosyal yaşamın dışında tutulduğu bir toplumun kalkınması, büyümesi, gelişmesi ve dünyada sözü geçer bir ülke konumuna gelmesi olanaklı değildir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü farkındalık oluşturma ve bilinçlenme noktasında önemli bir gündür. Bununla birlikte kadınlarımızı sadece bir güne sığdırmanın yeterli olmadığı düşüncesindeyim. Kadınlarımızın bireysel hak ve özgürlüklerinin korunması için elimizden ne geliyorsa yapmamız gereklidir. Aslında kadın erkek ayrımı diye bir durum söz konusu değildir, biz bir bütünün iki parçasıyız, nihayetinde hepimiz insanız. Kadın ile erkeği kutuplaştırmak her iki cinse yapılan en büyük kötülüktür, kadın ve erkek birbirinin mütemmimidir. Bizler, cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü toplum yapısının değil, onların haklarını sonuna kadar savunan bir inancın mümessilleriyiz. Bizim milli ve manevi gerçekliklerimiz kadına sahip oldukları hakları vermeyi bir emir addeder. Eğer kadının hakkı ihlal ediliyorsa, kadına zulmediliyorsa, kadın ötekileştiriliyorsa onları toplum olarak, insan olarak savunmak hepimizin boynunun borcudur. Bu önemli günün bir farkındalık ve bilinç oluşturması dileklerimle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sebiha Kablay moderatörlüğünde gerçekleştirilen “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” paneline geçildi. Panelistler; Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Acar Erdol, Avukat Birsen Uçar, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Semra Ay Hülür, İkizce MYO Öğr. Gör. Tuğba Kontaş Azaklı tarafından kadına yönelik şiddet, Türk hukukunda kadın hakları, kadına yönelik şiddetle mücadelede ŞÖNİM ve Ordu’da kadın odaklı sivil toplum çalışmaları gibi birçok konuda bilgi verildi.

Soru-cevap ile devam eden program, panelistlere teşekkür belgesi ve çiçek takdim edilmesinin ardından sona erdi. Haber: Furkan TOMAKİN



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false