Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ODÜ?DE KÜLTÜREL BULUŞMA

ODÜ?DE KÜLTÜREL BULUŞMA

Ordu Üniversitesi 21’inci Yüzyıl Gençlik ve Münazara Kulübü tarafından “Yılın Öncü Kültür Araştırmacısı” ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödül töreni öncesi öğrencilerle söyleşi gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy; Türk kültüründeki damgalar, semboller, mezar taşları, kilim ve halılardaki sembollerden söz ederek bu göstergelerin Türk tarihinin kültürel DNA’sı olduğuna vurgu yaptı. Farklı coğrafyalarda yaşamış olan bazı kültürlerin aynı sembol ve damgaları kullandığını, Türklerin tarih boyunca değişmeyen en önemli özelliklerinden birinin damgalar olduğunu söyleyen Aksoy, “Türk sözlü geleneği izlendiğinde, zamanla onlardan bazılarının kaya resimlerine, kaya resimlerinin bazılarının damgalara, damgalardan bazılarının da yazıya dönüştüğü görülmektedir. Hatta kadim Türk alfabesinin birçok harfi tarihte ve günümüzde karşımıza damga olarak çıkmaktadır. Bu damgalarının bazıları zamanla Türk ailelerinin, boylarının damgası olduğu gibi bazen de çok farklı yerlerde kullanmışlar. Gümümüzde de bazı binaların dış cephelerinde, çiçek saksılarında, otobüs duraklarında, Türk halı kilimlerinde, mezarlarda, paralarda o damgaları görebilmekteyiz.” dedi.

Söyleşinin devamında Aksoy, son örnekleri Tunceli’deki mezarlarda görülen koçbaşı figürlerinin görsellerini öğrenciler ile paylaştı. Haber Merkezi



  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı