Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İSTİLACI TÜR!

İSTİLACI TÜR!

Kahverengi kokarca ile yapılan mücadele çalışmaları değerlendirildi.


İstilacı bir zararlı olan ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren Kahverengi Kokarca ile bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.

Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına, Vali Muammer Erol’un yanı sıra ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, İlçe Kaymakamları, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Tüzün, Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizin Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Ziraat Odası Başkanları, fındık ihracatçıları, üretici ve tarım sektörü temsilcileri katıldı.

Son dönemde gerek İlimizde gerekse bölgemizde hızlı bir şekilde popülasyon yoğunluğu artarak başta fındık bahçelerimiz olmak üzere her türlü meyve ve sebzede zarara yol açan istilacı bir tür olan Kahverengi Kokarca ile ilgili bütün paydaşlarla birlikte neler yapıldığı, bundan sonraki süreçte neler yapılabiliri ortaya koymak amacıyla düzenlenen toplantıda, Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TAGEM) Ziraat Mühendisi Mansur Uluca, Kahverengi Kokarcanın Türkiye’deki Mevcut Durumu, Potansiyel Riskleri ve Mücadelesi hakkında,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nusret Şahin ise, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 yılında  yaptığı çalışmalarla ilgili bir sunum yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise yaptığı konuşmada, “Amacımız, yoğun kokarca popülasyonunu baskı  altına almaktı. Tüm paydaşlarımızla birlikte kokarcanın yoğun olduğu 6 sahil ilçemiz ile şu anda yönelmekte olduğu orta kesim ilçelerimizde ilaçlama çalışmaları yapıldı. Popülasyonun azaltılabilmesi için özellikle kışlaklarda mücadele büyük önem arz ediyor. Hava ısındığı an kokarcalar dışarı çıkıyor. Kokarcalar kışlaklardan dışarıya çıkmadan, bahçelere yayılmadan baskı altında tutmamız önemli” dedi.

Kahverengi Kokarca İle Mücadele Çalışmalarında bugüne kadar yapılanlarla ilgili düzenlenen değerlendirme toplantısında katılımcıların görüş ve düşüncelerine de yer verildi.

Toplantıya katılan tarım sektörü temsilcilerinin görüş, düşünce ve önerilerini dinleyen Vali Muammer Erol, istilacı bir tür olan “Kahverengi kokarca” zararlısının fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar vermesinin önlenmesi için uygulanacak olan eylem planında vatandaşlara detaylı ve hızlı bir şekilde bilgilendirilme yapılmasının önemine dikkat çekti.

Vali Erol, “Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Odalar, Birlikler ve Muhtarları da içine katarak hep beraber bir çalışma yapıyoruz. Vatandaşlarımız bilgilendirilirken, ilaçlama konusunda da planlama yaparak, Kahverengi Kokarcayı yok etmeye dönük mücadele içine girmiş olacağız. Emeğiniz ve gayretiniz için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Haber: Furkan TOMAKİN

 



  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı