Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

GARSON OLARAK ÇALIŞTIĞI İŞLETMENİN PATRONU OLDU

GARSON OLARAK ÇALIŞTIĞI İŞLETMENİN PATRONU OLDU

Her hafta düzenli olarak konuk aldığımız ?Bir Konu Bir Konuk ? köşemize zamanında garson olarak çalıştığı işletmeyi devralarak ?Cafe Mola? adı altında yeni bir vizyon getiren, ?Cafe Mola? işletme sahibi Polatcan Aktürk?ü konuk ederek başarısını konuştuk.

-Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz?

Ben, Polatcan Aktürk, 1991 yılında Ordu’nun Gülyalı ilçesi, Mustafalı mahallesinde dünyaya geldim. Evliyim, daha yeni evliyim, daha aitı ay oldu. dolayısıyla çocuğum şu anlık yok. Ama allah nasip ederse ileride umarım o da olur.

 

-Neden bu işi yapmayı istediniz?

Tabi, bir çok iş yaptım ama her zaman kendima eit bir mekanın olmasını istedim. Bu mekan konusunda da bana en yakın olanı kafe i,şletmeciliğiydi, o yüzden bu yolda yürümeye karar verdim. Bu iş yerini açmadan önce İstanbul’da ikamet ediyordum, orada çalışıyordum. Daha öncesinde de bugün ki yaptığım işletmeciliğin farklı bir pozisyonunda, yani garson olarak çalışmaktaydım. Şu anki işlettiğim kafeden çıktıktan sonra askere gittim. Daha sonra istanbul’a giderek farklı işlerde çalıştım. En son muhasebeci olarak çalışıyordum. Ama çalışırken her zaman aklıma işletmecilik vardı. Kendimi hitap edebilmem benim bu işlerde gizliydi. Evlenmeye karar verdikten sonra Ordu’ya dönüş yaptım. Evlenmeden önce, bir iş yeri açmalıydım düşüncesi ile, arayış içerisine girdim. Şu anda işlettiğim kafeyi tavsiye üzerine keşfederek Ocak 2016 yılında burayı devraldım. 

 

-Her işin bir zorluğu vardır, sizin zorlandırğınız noktalar nelerdir?

Tabi ki her işin bir zorluğu var. Öncelikle her çeşit insanla muhattap olmanız kaloy değil, her türlü gelen insanın kahrını çekmek sizin boynunuzun borcudur. Gelen müşterilere yemeğini vererek, çayınbı vererek iş bitmiş olmuyor. İşletmeciliği yapabilmekteki altın kural mğüşteriyi yuvasına geldiği gibi hissettirmekten geçer. Müşteri geldiğinde kendini aile ortamında hissetmelidir. Bende işin bu noktasında kendime güvendim ve bu işi yapmaya karar verdim. Karar verdiğim günden bu güne kadar da her zaman bu aile ortamını iş yerimde oluşturmaya gayret gösterdim ve zamanla gayretlerimin neticesini de aldım. saolsunlar müşterilerim beni tercih ettikten sonra bir daha beni bırakmayarak bir aile ortamını kurmamda bana destek oldular. Onların sayesinde burayı ilk aldığım zaman ile daha sonraki zamanlarda oluşan gelişmeleri herkez farketti. Bu iş yerinin bu zamana gelmesinde bana destek olan her zaman müşterilerimdir.bu işin asıl pişf noktası da insanlara hitap edebilmekten geçer.

-Bu işetme sayesinde neler kazandınız?

Ben hiç bir zaman maddiyata önem vermedim, bu iş yerini açarken de bunu düşünerek yola çıktım. Anacak ben buraya oluşturduğum mekan sayesinde hemüşterilerim kazandı, heem yanımdaki çalışanlarım kazandı, hemde ben kazandım.

 

-Bir esnaf olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın dövizlerinizi TL’ye çevirin demesine katılıyor musunuz?

Esnaf olarak söyleyebileceğim tek şey, hükümetimizin sözü bizim sözümüzdür. Hükümetimiz ne derse biz her zaman arkasındayız ve her zaman destekliyoruz. Biz de diyoruz ki 200 dolar  bozdurup getirene tost ve çay mola kafede.

 

-Bu iş yerini açarken kimlerden destek aldınız?

Manevi olarak bir çok destek aldım, ancak en büyük desteği bu kafenin kurucusu olan Çetin Öztürk’ten aldım. Zamanında yanında garson olarak çalıştığım Çetin Öztürk’e çok şey borçluyum. Bana olan desteğini hiç bir zaman esirgemedi, bu iş yerinin bu hallere geleceğine benden fazla inanadı. Onun, ailemin ve sevgili eşimin sayesinde her sabah buraya bir şeyler katabilmek için her sabah bu iş yerini açarken büyük bir azimle ve büyük bir istek ile açıyorum.

 

-Burayı açtıktan sonra hiç keşke dediğiniz an oldu mu?

Burayı aldığımda burası gerçekten piyasa dilinde ölü denilecek bir mekandı. Her gün zarara gidiyordu. Ben de ilk zamanlar çok zarar ettim, hatta bir zaman kapatmayı bile düşündüm. Ama  gene değerli abim Çetin Öztürk’ün telkinleri ile bırakmayarak, azim ederek bu günlere getirdim. Ama her zaman önceliğim samimiyet oldu. müşterilerime samimi yaklaşınca bir gelen müşterim bir daha gelmeye başladı. Ben o yüzden buraya gelenlere müşteri gözüyle bakmıyorum, onların hepsi benim bir ailem oldu. beni,m buralara kadar gelmemin tek sebebi her zaman buraya gelenlerdir. 

 

-Bir esnaf olarak en büyük sıkıntınız nedir?

Benim en büyük sorunum emlak fiyatları, özellikle içinde bulunduğum bu iş yerinin emlak fiyatı beni gerçekten çok yoruyor. Çünkü burası piyasa değerinin üzerinde kiralanıyor. Kiralar bizi zora  sokuyor, keşke bir şeyler yapılabilse , ancak benim şahıs olarak yapabileceğim pek fazla bir şey yok. Ama yetkililerin yapabileceği çok şey vardır, bu abest fiyatlara bir dur denilmelidir. 

 

-Son olarak sizin katmak istediğiniz bir şeyler var mı?

Daha yeni başladığım ticaret hayatıma, bundan sonra da buraya gelenlerle birlkikte güçlenerek devam etmeyi düşünüyorum. Beni burada yanlıs bırakmayacak herkeze çok teşekkür ediyorum.  Gerçekten samimi bir ortamda karnını doyurmak isteyen, çayını yudumlamak isteyen, bunların hiç birini yapmasa bile sadece dertleşmek isteyen herkesi mutlaka işletmemize bekliyoruz. Ş una çok eminim buraya bir gelen mutlaka bir daha gelecektir. Konumj olarak fazla bilinmese de insanların burayı bir kere keşfettiğinde  bir daha geleceğine eminim.sizde her şeyden önce sıcak bir aile ortamına gelmek istiyorsanız, kafe mola sizinde hizmetinizdedir.



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false