Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

"FINDIKTA KAYBEDEN ÜRETİCİ OLMAMALI"

Serbest piyasada fındık fiyatının 13.75 liraya kadar inip tekrar 15 lira seviyelerine çıkmasına değinen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, piyasaya fazla fındık inmesinden dolayı fiyatların düştüğünü ancak üreticinin panik yapmadığını ve fiyatların tekrar aynı seviyelere yükseldiğini dile getirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ödemeleri düzenli yapmasının ve randımanların yüksek gelmesinin üreticiyi, serbest piyasa yerine TMO'ya yönlendirdiğini aktaran Soydan, fındıkta kaybedenin üretici olmaması gerektiğini savundu.

 

"OLUMSUZ FİYAT 

BEKLEMİYORUZ"

Piyasanın kendisini çabuk toparladığını söyleyen Soydan, şunları kaydetti; "Serbest piyasada fındık fiyatı 16 liradan açılış yapmasına karşın kısa süre içerisinde 13.50 lira seviyelerine kadar indi. Tabi bu iniş çok olumlu olmadı. Bunun yanında üretici çok paniklemedi. Üreticiye biz her zaman söylüyoruz; inişli çıkışlı fiyatlarda panik yapmayın. Çünkü özellikle serbest piyasa koşullarında piyasaya fazla fındık indiği zaman, emanete fındık verildiği zaman istikrarsızlık olur. Piyasa kısa zamanda toparladı. Bunun önemli taraflarından biriside TMO'nun ödeme yapması. 10 günde bir ödemenin yapılması ve devamında da yine tekrar bir ödeme yapıldı. Ayrıca Fiskobirlik'in Toprak Mahsulleri adına piyasaya girmesi rakımı yüksek olan ilçelerimizde alımlarında başlaması önemliydi. Üreticinin de randımanının iyi olmasından dolayı ve daha çok randıman alabilmek için temiz, itinalı bir şekilde bakımını yapması, TMO'ya talebi artırdı ve piyasa da ister istemez fiyatları yukarıya çıkartmak zorunda kaldı. Olması gerekende buydu. Çünkü üreticinin hak etmediği fiyatların oluşması doğru değil. Çünkü üretici herkese lazım. Şuanda TMO'ya ve Fiskobirlik alımlarına talep var ama üretici yine de ihtiyacı varsa fındığını götürüp serbest piyasada satsın. İhtiyacı yoksa ya TMO'ya vermeyi beklesin ya da evinde bekletsin. Çünkü gelecekte fındıkta biz olumsuz bir fiyat beklemiyoruz. Fındıkta gerçekten bu sene önemli derecede bir ihracat olacağı zaten ilgililerce açıklıyor. Fındıkta kaybeden üretici olmasın."

 

"FİSKOBİRLİK'İN

 ALIM YAPMASI ÖNEMLİ"

Fiskobirlik'in devreye girmesini de değerlendiren Soydan; "Fiskobirlik'in fındık almasını olumlu olarak görebiliriz. Olması gereken buydu. Fiskobirlik'in her zaman devrede olması lazım. Fiskobirlik üreticinin şu anda ekonomik yönden en büyük birliği, üreticinin kurmuş olduğu birlik. Onun için Fiskobirlik'in de devrede olması özellikle TMO'nun alım yapmadığı yerlerde Fiskobirlik'in alım yapması ayrı şekilde bir önem arz etmiştir ve olumlu yönde olmuştur. Hem TMO hem Fiskobirlik alım yerleri açısından önemlidir. Ödemelerin de kısa zamanda yapılması, üreticiyi muhakkak TMO'ya, Fiskobirlik'e doğru yöneltmiştir." dedi.   Haber Merkezi



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false