Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

FINDIK MASAYA YATIRILDI

FINDIK MASAYA YATIRILDI

 

Fındık ve üreticisinin sorunlarının görüşüldüğü Ordu İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Altınordu Ziraat Odası Başkanlığında toplantı salonunda yapıldı.

Ordu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na, Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı salonunda TARSİM Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu İl Koordinasyon Kurulu ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ve Ordu ilçe Ziraat Odaları Başkanları katıldı.

BAŞKAN AKÇA: “HEP BERABER DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, toplantıda yaptığı konuşmada, “Hep beraber destek vermeye çalışıyoruz. Bu desteğin sonunda da bu sene için söylüyorum: Bu seneki ürün çok önem arz ediyor. Biliyorsunuz fındığımız ülkemiz için marka bir ürün ve dünyada da marka bir ürün olmaya namzet bir ürün. Dolayısıyla bölgemizde oda başkanları olarak ve tarım teşkilatları olarak diğer paydaşlarımız olarak bu ürüne hak etmesi gereken değeri nasıl verebiliriz? Nasıl kalitesini artırabiliriz? Nasıl verimi arttırabiliriz? En önemlisi nasıl pazara sunarız? ile alakalı birçok çalışma yaptık. Hep beraber bunları da gerçekleştiriyoruz.” Diyerek yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

BÜTÜN FAYDALARI SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Başkan Akça, çözüm önerilerini sunduklarını belirterek, “Geçen hafta oda başkanlarımızın katıldığı Türkiye'nin her bölgesinden bütün Ziraat odası arkadaşlarımızın katılımıyla millet bölge milletvekillerimizi ziyaret ettik. Bölgemizin tarımla alakalı problemlerini kendilerine ilettik ve çözüm önerileri ile alakalı kendilerine önerilerimizi sunduk. Bu yaptığımız çalışmanın sonucunda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında Allah nasip ederse bu süreci en sıkı şekilde takip edeceğiz ve çiftliğimize ve üreticimizin bütün faydaları sağlamaya çalışacağız.” Dedi.

FINDIK HAKETTİĞİ DEĞERİ BULUYOR

Üreticilerin bu sene fındık sezonundan memnun olduklarını söyleyen Başkan Akça, “Sözlerimi çok fazla uzatmadan bölgemizde bu sene fındık tarımı yapan üreticilerimizin memnun olduğunu görüyorum. Hatta şu anda serbest piyasanın bile 20-21 TL’ye işlem gördüğünü ve fındığın hakettiği değeri bulduğunu söyleyebilirim. Biz Ziraat odası başkanlığına seçildiğimiz günden beri üreticinin sanayicinin ve ihracatçının bir olması gerektiğini ürünümüzün politikasının olması gerektiğini her defasında dile getiriyoruz ve her platformda sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz. Sesimiz gerekli kurumlar tarafından ve en önemlisi sayın Cumhurbaşkanı tarafından dikkate alınarak uygulamalara geçildi. 17 senedir TMO ilk defa fındık fiyatını tarım hasadı yapılmadan önce açıkladı ve en önemlisi TMO’nun fındık sezonun başından sonuna kadar piyasada olmasıydı.” Diyerek bu sezonun başarılı geçtiğine değindi.

TARSİM BÖLGE MÜDÜRÜ BÜLENT YAŞAROĞLU KONUŞTU

TARSİM Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, "İlk önce kendimiz olmak üzere bahçemizi sigortalatırsak, sanırım doğal afetlerde de yüzümüz güler. Tarımsal ödemeler yapılırken bizler de mutlu oluruz." dedi. Konuşmasının ardından ise soruları alarak cevapladı.

 

ORDU TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ KEMAL YILMAZ: ORTAK ÇALIŞMA BAŞARI GETİRİR

Müdür Yılmaz, "Tarımsal alanda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu sektörde yer alan tüm kesimlerin birlikte çalışmaları ve ortak projeleri ortaya koymaları bu başarıyı beraberinde getiriyor." dedi.

Şöyle bir baktığımızda gerek Ziraat Odalarıyla birlikte uyguladığımız gerek Tokat Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile uyguladığımız gerek Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte uyguladığımız güzel projeler var ve bu uygulanan projeler gün geçtikçe daha geniş kitlelere daha geniş alanlara yayılmaya başladı ki bunların sonucunu yakın zamanda hep beraber göreceğiz.

MÜDÜR YILMAZ: “DÜNYAYA ÖRNEK OLMASI GEREKİYOR”

Örnek bahçeler ile çok güzel sonuçlar aldıklarının altını çizen Müdür Yılmaz, “Ziraat odalarımıza birlikte başlatmış olduğumuz örnek Bahçeler oluşturmaya yönelik çalışmalarda çok güzel sonuçlar aldık. Dünya fındığının yüzde 25’ini üreten bir il olarak bu üretim miktarı ile birlikte birim alan verimi dünyaya örnek olması gerekiyor.  Bu noktada ele aldığımız çalışmalar ve Ziraat odası ile birlikte ortaya koyduğumuz projeler ile birim alandan elde edilen verim açısından da Ordu dünyaya örnek olacağını herkese göstermiştir. Yapılan çalışmalarla şu an ilimizde 2000'in üzerinde 200 - 300 kilogram ürün alınabildiği hatta olan sulama sistemleri kurulduğu bahçelerde bu rakamın 350 kilograma çıktığını herkese göstermiştir.” Dedi.

HEDEF 2010 BAHÇE

Örnek bahçeleri artıracaklarını belirten Müdür Yılmaz, “En son valiliğimiz himayesinde başlatılan Ziraat odalarımızda uyguladığımız projelerimizde 600 tane örnek bahçe oluşturduk ve çalışmalar devam ediyor. Buradan çok güzel sonuçlar aldık. Amacımız her mahallede 3 örnek bahçe oluşturmak. 670 mahallemiz var ve 2010 bahçe ile projeye de ulaşmış olacağız. İl tarım müdürlüklerinde, ilçe tarım müdürlüklerinde ve ziraat odasında görev alan mühendislerimiz birlikte örnek bahçeleri oluşturuyorlar. Bunu her yerde yakalama şansımız yok. Diğer illerden de bizleri arayıp bu projeyi örnek alarak kendi ürünleri için uygulamak isteyen illerimiz oldu. Bu da çalışmamızın örnek alındığının bir göstergesidir.” Dedi.

MÜDÜR YILMAZ: “EĞİTİM ASLİ GÖREVİMİZ”

Ziraat odaları ile birlikte Tarım il müdürlüklerinin asli görevi olan eğitim alanında da çiftçilerin  doğru bildiği yanlışları öğrettiklerine değinen Müdür Yılmaz, “Çiftçilerimizi, üreticilerimizi fındık hakkında yarıştıralım dedik. Ziraat Odaları ile birlikte yaptığımız yarışmada 3053 kişi başvuru yaptı. Cuma günü 31 Ocak tüm ilçelerimizde ilçe finallerini gerçekleştireceğiz. Daha sonra şubat ayının sonunda il birincisini belirleyecek yarışmayı da gene burada Ziraat odalarımızın ve tüm fındık üreticilerimizin ve protokolün katılımıyla Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştireceğiz.” Dedi.

Yarışmanın amacının eğitim olduğunu vurgulayan Müdür Yılmaz, “Bizim buradaki amacımız eğitimde çiftçilerimizi doğru yönlendirmek ve bilgilendirmek. Ziraat odaları ile birlikte bir araya gelerek üreticilerimizin aslında büyük bir eğitimden geçiriyoruz. 15.000 kitap basıldı ve 15000 kitap dağıtıldı. Bu kitap adeta fındığın anayasası. Bu kitabı okumak suretiyle çiftçilerimiz doğru ve yanlışları gördü ve bunun geri dönüşümü olacak. Kendilerini geliştirme fırsatı buldular. Emin olun, bunların hepsi verime yansıyacak.” Dedi.

 

BAŞKAN SOYDAN: CİDDİ ÇALIŞMA YAPTIK

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, "Fındık Timleri sahada projesi hayata geçti. Tarım İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odalarımız bunun üzerinde ciddi bir çalışma yaptı" dedi.

Başkan Soydan, “Tarım İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odalarımız bunun üzerinde ciddi bir çalışma yaptı ve şu anda önemli bir tepki aldı. Üretici bahçesinde döndü ve bunun en büyük sebebi fiyatların istikrarlı bir şekilde devam etmesidir. Tabii ki burada fındığın tarımın burada konuşulması çok önemliydi. Başta Valimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız fındığı konuşuyor, tarımı konuşuyor. 2019 yılında fındık önemli bir ivme kazanmıştır. Burada başta cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bu ilimizdeki Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat odalarımız ve bizim için öncülüğünü yapan TZOB genel başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.” Diyerek önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi.

 

MİLLETVEKİLLERİNE DOSYA SUNDUK

Milletvekillerini çiftçilerin sorunları hakkında dosya sunduklarına değinen Başkan Soydan, “Tabii ki bu süreçte biz önümüzdeki yılın 2019 yılının başlangıcı gibi olmasını istiyoruz ve bu doğrultuda da Ankara’da sayın milletvekillerimizi ziyaret ettik. Burada kendilerine tarımsal taleplerimiz ile ilgili bir dosya sunduk. Bu dosyanın iki başlığı vardı: ilki elektrik borçları ile ilgiliydi. Tarımsal sulamada kullanılan elektrikler eve göre daha yüksek fiyatlı olması çiftçilerimizi bunu ödemede zorluk çekmesi ile karşı karşıya geliyordu. Belki ilimize fazla olmasa bile diğer illerimizde bu önemli ölçüde fazla ve destek olmak için talebimize bunu yazdık. Üreticilerimiz burada zorluk çekiyor.” Dedi.

 

ÇİFTÇİLERİN KREDİ BORÇLARI VAR

Çiftçilerin sorunlarına değinen Başkan Soydan, “Ayrıca tarımsal kredilerde 2019 yılında bazı yaşadığımız afetler ve geçmişten gelen kredi borçlarını yayılmasıyla birlikte üreticilerimiz bir zorluk içindeydi. Biz de tarımsal kredilerin muhakkak yapılandırılması yönünde özellikle geçmiş borçlarının silinerek mevcut borçları üzerinden 5 yıl vadeli indirilmesi ile ilgili taleplerimiz oldu ve bunları sayın milletvekillerimize dosya halinde sunduk. Milletvekillerimiz bizleri en iyi şekilde karşıladılar. İlgi ve alakaları için de milletvekillerimize teşekkür ediyoruz.” Dedi.

2020 yılının da konuşulması gerektiğini vurgulayan Başkan Soydan, “Burada ayrıca özellikle 2020 yılının nasıl geçmesi lazım? 2020 yılı hasat döneminin nasıl olması lazım? Şu anda bunları konuşmamız lazım ki 2020 yılın hasat döneminde geldiğinde bu zorluklarla karşılaşmayalım. 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da serbest piyasa koşulları devam edecekse tabii ki müdahale alımı açıklaması lazım ama onun hazır olması için de bugünlerden tedbir ve kararların alınması lazım. O günde uygulamaya sokulması lazım.” Dedi.

YÜKSEK REKOLTELERDEN KORKMAYALIM

Başkan Soydan, “Artık bilgiye dayalı tarım yapmamız lazım. Asla yüksek rekoltelerden korkmayalım. Bu sene baktığımız zaman 700.000 tonun üzerinde 800.000 tonun üzerinde rekolte konuşulurken fındık fiyatı 20 lira demek ki rekoltenin fiyatla ilgisi yokmuş. Önemli olan dönüm başı fındığın  kalitesini ve verimini artıralım. Fındık şu anda çok önemli bir talep görmektedir. 319.000 ton iç fındık ihracatı yapılmıştır, bu da 640.000 ton kabuklu fındığa tekabül etmektedir. Demek ki fındığın yüksek rekolte ile ilgisi yok. Fındıkta yeter ki önemli olan olumlu bir politika izlensin.” Diyerek fındığın kalitesinin ve veriminin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Perşembe 28.8 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı