Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

FELAKETLER ART ARDA GELDi!

FELAKETLER  ART ARDA GELDi!

Türkiye son günlerde yaşadığı olumsuz olayların yasını tutuyor. Türkiye, peş peşe gelen felaketler ve yaşanan olumsuzluklara odaklanmışken Ordu’da ise art arda gelen heyelan ve fırtına ile Ordu halkı tedirgin oldu.

Elazığ depreminin yaralarını saramadan, Suriye’den gelen kara haberle sarsıldık. Suriye’deki şehitlerimizin ardından Van’da yaşanan çığ felaketi hepimizin yüreğinde buz kesti. Bir de Uçak kazası… Türkiye’de gelişmelere odaklanmışken, Ordu’da ise Aybastı’daki heyelan korkuttu. Ardından da Çarşamba akşamı başlayan fırtına Ordu’yu esir aldı. 

ELAZIĞ DEPREMİ!

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Başta Diyarbakır olmak üzere Malatya Pütürge, Mardin, Kayseri, Erzincan, Ordu ve birçok ilde daha hissedildi. Depremde 41 kişi hayatını kaybetti. Ordu halkı da depremzedelerin yardımına koştu. 

İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN'DE UÇAK KAZASI!

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bir uçak pistten çıktı.  İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na inişte pistten çıkarak toprak zemine düştü. İzmir-İstanbul seferini yaptığı öğrenilen uçakla ilgili gelen görüntülerde uçağın üç parçaya bölündüğü görüldü . Olayda üç kişi hayatını kaybetti, 179 yolcu ve 6 mürettebat ise yaralandı. Sağlık Bakanı Koca, Sabiha Gökçen'de uçağın pistten çıkması sonucu meydana gelen kazaya ilişkin, "İstanbul'da hastanelerimize başvuran hasta sayısı 179 kişi oldu. Maalesef 3 kişi hayatını kaybetti" dedi.

VAN'DA ÇIĞ FELAKETİ

Van'da 5 kişinin öldüğü çığ felaketinde kaybolan 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü.  Van'da yaşanan çığ faciasında 2 günde 41 kişi hayatını kaybetti. Van-Bahçesaray karayolunda önceki gün üzerine çığ düşen minibüsteki 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken ikinci çığ faciası yaşandı. Kurtarma çalışmalarına katılanlar çığ altında kaldı. İkinci çığda askerlerin de aralarında olduğu 33 kişi hayatını kaybetti. 2 günde art arda meydana gelen çığ felaketlerinde toplam 41 kişi hayatını kaybetti.

AYBASTI’DA HEYELAN RİSKİ! 

Ordu'nun Aybastı ilçesinde meydana gelen heyelanda risk taşıyan 12 bina, tedbir amaçlı tahliye edilmişti.  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) teknik elemanları tarafından inceleme yapıldı. Yapılan incelemelerin ardından Ordu’nun Aybastı ilçesi Toygar Mahallesi’nde toprak kayması sonucu boşaltılan 12 evde ikamete devam edilmesine karar verildi. Vatandaşlar geceyi evlerinde geçirdi. Daha önce Aybastı ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi’nde 15 Mayıs 2019’da meydana gelen heyelanda 61 binadaki 80 konut tahliye edilirken, 22 bina ile 1 cami yıkılmıştı.        

6 ŞEHİDİMİZ VAR

İdlib'de rejim unsurları tarafından yapılan yoğun topçu atışı neticesinde 6 askerimiz şehit olurken, 7 askerimiz ise yaralandı. Yaralı askerlerden birinin Ordu’lu olduğu öğrenilirken Ordu’da bir çok kişiden de taziye ve başsağlığı mesajları geldi.

ORDU FIRTINAYA TESLİM OLDU!

Gece boyunca etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle birçok ilçede hasar oluştu.  Ordu Valiliğinin yapmış olduğu açıklamaya göre; akşam saatlerinde başlayan şiddetli rüzgar, yer yer hızı saatte 112 km’yi bularak fırtınaya dönüşmüş ve çatı uçmalarına, ağaç devrilmelerine yol açtı.

BİRÇOK YERDE ÇATILAR UÇTU!

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bildirilen hasar durumuna göre;  Altınordu ilçesinde 3 konut, Aybastı ilçesinde 2 okul, Çamaş ilçesinde 1 konut, Çatalpınar ilçesinde 1 konut, Fatsa ilçesinde 1 konut ve 2 okul, Gürgentepe ilçesinde 2 konut, Kabadüz ilçesinde 1 kamu binası, Korgan ilçesinde 1 konut ve 1 okul, Ulubey ilçesinde 1 kamu binası, olmak üzere toplamda 9 konut, 5 okul ve 2 kamu binasında, şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle çatı uçması meydana geldi. Kuvvetli fırtınadan dolayı; il genelinde 4.028 adet elektrik trafosunun, 895’i enerjisiz kalırken il genelinde 772 mahallenin 344’ünde kısmi elektrik kesintisi yaşandı. 6 Şubat 2020 Perşembe günü (dün) saat 16.30 itibariyle yapılan tespitlere göre;  kuvvetli fırtına nedeniyle 51 konut, 32 okul ve 9 kamu binasının çatı ve dış mantolamaları hasar gördü. 688 trafoda enerji sağlanamadı. 130 adet elektrik iletim direği yıkıldı. 301 mahallede enerji kesintisi (kısmi) mevcut. Meydana gelen elektrik arızalarına 67 farklı ekip tarafından müdahale edildi. Ordu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle il genelinde oluşan hasarın tespitine yönelik çalışmalar başlatılarak sürdürülmeye devam ediyor.  Meteorolojiden yapılan kuvvetli fırtına uyarısı nedeniyle; Akkuş, Gürgentepe, Aybastı, Korgan Mesudiye, Kabadüz, Çaybaşı, Kabataş, Çamaş, Gölköy, Fatsa ilçelerimizin tamamında, Ünye’nin yüksek kesimlerindeki okullarda eğitim-öğretime 06 Şubat 2020 Perşembe günü (dün) 1 (bir) gün süreyle ara verildi.

UYARI!

Yetkililerden yapılan uyarıda; “Kuvvetli fırtına nedeniyle oluşabilecek çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, yangın, soba zehirlenmeleri gibi durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması, vatandaşların gerekmedikçe konutlarından veya işyerlerinden dışarıya çıkmamaları can ve mal kaybı açısından önem arz etmektedir.” Denildi.

MEZARLIK YERİNDEN ÇIKTI

Altınordu şehir mezarlığında aşırı rüzgar nedeniyle ağaç devrildi. Devrilen ağaç bir mezarın yerinden çıkmasına neden oldu.

ÇATI ARABANIN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Fırtına Ordu'da etkili olmaya devam ediyor. Ulubey'de bir arabanın üzerine çatı malzemesi düştü.

ÇATISI UÇANLARA UYARI!

Ordu AFAD ise çatısı uçanlara, “Çatısı uçan konutlar için yağış ihtimali bulunduğundan, yardım yapılabilmesi için onarım yapılmadan önce mevcut hasarlı durumlarının fotoğrafı çekilerek belgelenmesi ve Kaymakamlıklara yapılan dilekçelere eklenmesi gerekmektedir.” Diyerek uyarıda bulundu.

Özel Haber: Dilek TİRYAKİ



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false