Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ!

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ!

 

Dünya Böbrek Haftası dolayısıyla Özel Sevgi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Haluk Yürür Böbrek hastalıkları konusunda bilgi verdi.

Dünya Böbrek Günü'nün amacının, toplumların dikkatini böbrek hastalıklarına çekmek ve bireyleri bu konuda eğitmek olduğunu ifade eden Op.Dr. Haluk Yürür, şöyle devam etti:

40 BİN DİYALİZ HASTASI VAR

Ülkemizde yaklaşık 40 bin diyaliz ve 5 bin böbrek nakli hastası olduğu bilinmektedir. Her yıl 7 bin yeni diyaliz hastasına karşın 500-700 böbrek nakli yapılabilmektedir. Yine yılda yaklaşık 3-4 bin kişi böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmektedir. Dünyada yaklaşık 1.5 milyon kişi ya diyaliz tedavisi görmektedir ya da nakillidir.”

Türkiye‘de ise her 6-7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu bildiren Yürür, son aşamaya ulaştığı zaman kişide böbrek yetmezliği başladığını, böbrek yetmezliği için ya diyaliz ya da böbrek nakli gerektiğini anlattı.

 

TEST YAPTIRIN

Kronik böbrek hastalığı için risk altında olan herkesi basit testleri yaptırmaya davet eden Yürür, “Diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 50’den büyük mü? Bu sorulardan en az birisine yanıtınız evet ise kronik böbrek hastalığı için risk altındasınız. Test yaptırmak için doktora başvurunuz” dedi.

ERKEN TEŞHİS KURTARIR

Dr. Yürür, “Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında basit bir idrar ve kan analiziyle, böbrek hasarlanması olup olmadığı anlaşılabilir. Zamanında önlem alabilir ve bu yüksek riskli grubu erken teşhisle saptayabilirsek, böbrek yetmezliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Bu gibi hasta grubunun mutlaka bir üroloji hekimince takip edilmesi şarttır. Böylece son dönem böbrek yetmezliğine ulaşacak hasta sayısını azaltabiliriz. Yine ülkemizde özellikle organ bağışı sayısının artmasıyla, her yıl binlerce hastamıza kalıcı çözüm bulabiliriz. Bir kişinin organ bağışı kararı almasıyla, ortalama 7 kişi sağlığına kavuşmaktadır.” Diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Haber: Furkan TOMAKİN



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false