Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ

DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Uğur Ekinci 18 Ekim Dünya Menopoz günü hakkında bilgilendirdi.

Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak kabul etmiştir. Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarındadır. Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. 40'lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklik ortaya çıkmaya başlar. Zamanla yakınmalar giderek artar ve adet tamamen kesilir. Bu dönemde bir yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir.

 

MENOPOZ NEDİR?

Menopoz bir kadın için en önemli yaş dönemlerinden biridir.  Ortalama 40 yaşlarında, kadınlarda yumurtalıklar, beyinden gelen uyarılara daha az cevap vermeye başlarlar. Bu dönem klimakterium dönemi olarak bilinir. Klimakterium döneminde; adetler arasındaki zaman uzamaya başlar, kanama miktarı azalır, gece terlemeleri,  sıcak basmalar başlar. Adetten kesilme de  bu dönemde ortaya çıkar.  Menopoza girme yaşı ortalama 45-55 yaş civarındadır.  40 yaştan önce menopoza girmek “erken menopoz” olarak tanımlanmaktadır. Menopozda oluşan bazı değişiklikler kadının hayatını derinden ve olumsuz etkiler. Bu durum pek çok hastalıkların ortaya çıkmasına ve kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. 

 

MENOPOZDA GÖRÜLEN 

BULGULAR VE TEDAVİLER

Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır. Böylece kadında: Ateş basma, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, çabuk sinirlenme, bazen cinsel istekte (libido) azalma, kemik erimesi (osteoporoz),  damar sertliği (ateroskleroz), cinsel organlarda çekilme (atrofi), kuruluk, ağrılı ilişki, idrar tutamama, idrar kaçırmaya kadar varan sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Hormon Düzeyleri değerlendirilerek yapılan Hormon Replasman Tedavisi ile şikayetler en aza indirilebilmektedir. Yine bu dönemde, yaşam kalitesini artırmak adına kalsiyum içeren gıdaların tüketimine önem verilmelidir. D vitamini alabilmek için gün ışığında  faydalanılması, kafein şeker,tuz, alkol ve sigaradan uzak durulması, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapılması sağlık kontrollerinin aksatılmaması önemlidir.

Ayrıca menopoz dönemi meme ve jinekolojik kanserlerin sık görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde mamografi, pelvik ultrasonografi ve servikal smear taramalarının mutlaka yapılması gerekmektedir.

 

Menopoz dönemini kolay atlatmanızı sağlayacak 7 öneri

-Menopoz dönemini doğal bir süreç olarak düşünün, kabullenin ve bu süreçte de kendinizle barışık olun.

-Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve yakın çevrenizden destek beklediğinizi onlarla paylaşın.

-Doktor kontrollerinizi aksatmayın ve tüm sıkıntılarınızı doktorunuzla paylaşın.

-İhtiyaç duyuyorsanız psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.

-Düzenli egzersiz, yoga veya meditasyon yapın.

-Sağlıklı ve dengeli beslenin.

-Regl dönemleriniz artık tatile denk gelmeyecek, kıyafetlerinizi kontrol etmek zorunda kalmayacaksınız, her ay yaşadığınız regl ağrıları artık olmayacak, doğum kontrol yöntemlerine de ihtiyaç duymayacağınız bu dönemin keyfini çıkarın. 

  Haber: Dilek TİRYAKİ



  • Çarşamba 25.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false
  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı