Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

DÖNÜM NOKTASI!

DÖNÜM NOKTASI!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Rekabet Kurumu'nun Ferrero firmasıyla ilgili aldığı kararın fındık sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Türk fındık piyasasında tekel oluşturarak alıcı-satıcı işlemlerine ve fiyatlara müdahale edecek duruma gelen İtalyan fındık devi Ferrero’ya karşı Rekabet Kurumu’na başvurulması ve taahhütlerin imzalanmasıyla sonuçlanan başarılı süreçte büyük rol oynayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür etti. 

“YÜREKLERE SU SERPECEK GELİŞME YAŞANDI”

“Tekelci firma tarafından fındığımız uzun yıllardır sabote ve manipüle ediliyordu” diyen Başkan Atakan Akça, “İlimizi, bölgemizi ve 650 bin fındık üreticisi çiftçimizi ilgilendiren, özellikle Doğu Karadeniz Bölgemizin tek geçim kaynağı olan, sadece üreticimizin değil, tüccarın, esnafın, sanayicinin ve ihracatçının da geçim kaynağı olan dolaylı olarak 1 milyon kişiyi aşkın bir kesimi  ilgilendiren fındık ürününün çok önemli savaşında yüreklere su serpecek bir şekilde gelişme yaşandı. Tekelci firma tarafından fındığımız uzun yıllardır sabote ve manipüle ediliyordu. Üreticimizin el emeği ve alın teri heba ediliyordu. Tekelci firma kendi sermayesinin, kazancının üzerine milyarlarca dolar ekliyordu. Bu kazandığı milyarlarca dolarlarla da dünyada sayılı zenginler arasına giriyordu” dedi.

“MÜTHİŞ BİR TAKİP VE KARARLILIK GÖSTERİLDİ”

“Fındığın 200 yıllık bir tarihi var ve bu tarihinde de çok büyük sıkıntılı süreçten geçtik” diyen Başkan Akça, “Daha önceki yıllarda siyasilerimiz fındıkta tekelleşmeyi önleyecek bir takım girişimlerde bulunarak, Rekabet Kuruluna dilekçe verip, şikâyette bulundular. Fakat çokta sonuç alınamamıştı. 4 yıldır görevdeyiz. Göreve geldiğimiz süreçten bugüne kadar, tekelci firmanın üretici üzerinde, işini düzgün yapan tüccar ve manav üzerinde, sanayici ve ihracatçı üzerinde oluşturduğu baskıları defalarca dile getirdik. Çözüm önerilerini de sunmuştuk. Burada yapılacak en önemli çözüm üreticinin işini düzgün yapanların dik duruş göstermesi ve bu paydaşların hiç ayrılmadan bir arada olması gerektiğini söyledik. Bu söylemlerimiz artık karşılık bulmaya başladı. Tekelci firmanın ülke üzerinde, çiftçide, sanayiciye, tüccara, manava, ihracatçıya bir tekel oluşturulduğu 15 Mart’ta Rekabet kurulunun vermiş olduğu karar ile tescillendi. Bu süreçte Rekabet kuruluna verilecek o raporun düzenlenmesinde bize katkı sunan Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a, fındığın diğer paydaşlarına ve rekabet kurulundan sonuç alınmasını sağlayan, takipçiliğini, dik duruşunu, kararlılığını gösteren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Hilmi Güler’e çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte raporun hazırlanmasında çok büyük katkı sağladı. Rekabet kuruluna yapılan başvuru sonucunda büyükşehir belediyesinin kurmuş olduğu ORTAR tarım şirketi vasıtasıyla başvuru yapıldı. Müthiş bir takip ve kararlılık gösterildi. Bu kararın alınmasında desteklerini sonuna kadar gösteren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Hilmi Güler, yapılan bu takibin sonucunu aldı” diye konuştu. 

“ENGEL OLUNDU”

“15 Mart’ın fındığın tarihine altın damgayla vurulması gereken bir tarih olduğunu düşünüyorum” diyen Akça, “Çünkü tekelci firmanın geri adım atması ve çıkan rapor sonucunda rekabet kurulunda bir taahhütname imzalanmasına sebep oldu. Rekabet kuruluna değerli tarım adı altında, bu ülkedeki en büyük vurucu ve öldürücü darbeyi yapacağını düşündüğümüz, tarımı bitirmeyle alakalı yapmış olduğu hamleyle  50 bin çiftçiyi 100 bin hektarda kendine yetecek üretimi sağlayarak, diğer 600 bin çiftçiyi hiçe sayacak bir operasyon yapıyordu. Buna engel olundu.”

“HEPİMİZ İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTUR”

Akça, “Rekabet kurulunun vermiş olduğu karar ve tekelci firmanın imzaladığı taahhütname ile bana göre bir başlangıç oldu. Bu hepimiz için bir dönüm noktası olmuştur. Burada verilen taahhütname şudur; Sayın Cumhurbaşkanımız veya hükümet yetkililerinin açıklamış olduğu taban fiyatının altında bir fiyat açıklamayacağı taahhüttü verilerek soruşturma sona erdirilmiştir. Bu bir başlangıçtır. Yapılan bu takip ve mücadele topyekûn bir mücadeledir. Fındığın paydaşları, siyasetçisi ve yerel yöneticileri bir olmadığı ve destek vermediği sürece bu problemlerin çözülemeyeceğini söylüyorduk. Dik duruş, kararlı takip yapılınca olumlu sonuç alındığını da görmüş olduk. Bize destek veren, önümüzde abilik yapan herkese ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Hilmi Güler’e tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 18.9 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı