Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

DESTEKLER ARTTIRILSIN!

DESTEKLER ARTTIRILSIN!

 

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, TBMM'de Tarım Bakanlığı Bütçesi üzerine konuşma yaparak Fındık, Hayvancılık, Arıcılık ve Balıkçılık başta olmak üzere Ordu çiftçisinin, köylüsünün sorunlarını dile getirdi.

TMO’nun fındık üreticisine sahip çıkarak çok güzel bir iş yaptığını belirten Milletvekili Enginyurt, geçen sene 584 milyon dolar - 560 milyon dolar civarında ihracat yapılırken aynı süre içerisinde şu an 980 milyon dolar civarında Bir ihracat gerçekleştiğini ve geçen sene 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleşmişken bu sene ise 2 milyar dolar ihracat gerçekleşeceğini beyan etti. Milletvekili Enginyurt,  “Bu rakamlarında fındık parasının heba edildiği bir ürün değil ne kadar destek verirse devlet fazlasıyla karşılığını alındığı bir ürün olduğunu da göstermiştir.” Dedi.

ÇKS BAŞVURULARI UZATILSIN

Tarım Bakanıyla ÇKS ile ilgili olarak dışarıda bir görüşme yaptıklarını,  “ÇKS ile ilgili olarak Haziran 2019’da sona erdi ama çiftçimiz yeterli şekilde başvuru yapamadı. Belki parayı makul görmedi. Kayıt yaptırmadı ama son zamanlarda verilen desteklerin artması ile birlikte kayıt sisteminin öneminin farkına vardı. Yaptırmak istiyor ama maalesef Haziran 2009’da süre doldu, diye yaptıramıyor.” Dediklerini ve Tarım Bakanının ise yönetmelik olduğunu ve yapamayacaklarını bildirdiğini söyledi. Milletvekili Enginyurt, ÇKS başvurularının uzatılması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

KARANFİL SAYIMINI TARIM BAKANLIĞI YAPSIN

Karanfil sayımı ile ilgili konuşan Enginyurt, “Yine karanfil sayımı yapılarak geçen sene birileri 850 bin ton rekolte var dedi. Biz itiraz ettik. 700 bin tonu geçmez dedik. Bugün gelinen noktada 700 bin tonu geçmedi. Dolayısıyla bu neyi belirliyor. Tekelci firmalar karanfil sayımlarını kendileri yaparak fiyatı düşürüyorlar. Tarım Bakanından ricam karanfil sayımlarını kendiniz yapın ve rekolteyi Tarım Bakanlığı açıklasın. Çünkü yeni sezonun fiyatları üzerinde spekülasyon yapılacak. Fındık fiyat olarak aşağı çekilecek. Bu da tekelci firmaların önüne geçilecek. Tarım Bakanlığı olarak karanfil sayımlarını gerçekleştirelim diyorum.” Diyerek rekolte belirlemelerini Tarım Bakanlığı’nın yapmasını talep etti.

KREDİ BORÇLARINA ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Milletvekili Enginyurt, Tarım Bakanlığı’nın üreticilere sıfır faizle kredi verdiğini ancak bu krediyi ödeyemeyen üreticilere krediyi yenileyerek yüzde 16 faiz teklifinde bulunduklarını söyleyerek, “Sıfır faizi ödeyemeyen yüzde 16’yı ödeyemez. Tarım Bakanı, Maliye Bakanlığı’na yazının yazıldığını söyledi. Maliye Bakanımız da bu sorunu çözer İnşallah. Yine sayın Bakanım tarım aletlerinde destek verilmesini istiyoruz.” Dedi.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ARTTIRILSIN

Doğrudan Gelir desteği ile ilgili çiftçilerin sıkıntılarını açıklayan Enginyurt, “Ordulular ve Giresunlular olarak doğrudan gelir desteği ile ilgili bir derdimizi beyan etmek istiyorum. 10 yıldır 170 lira olarak destekleme alıyoruz. 170 lira artan girdileri düşündüğünüzde hakikaten karşılamamaktadır. Bu 170 lira olan doğrudan gelir desteğinin artırılmasını talep ediyoruz.” Dedi. Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false