Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BÖPREK SEMPOZYUMUNA KATILIM YOĞUNDU

BÖPREK SEMPOZYUMUNA KATILIM YOĞUNDU

 

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Acıbadem Hastanesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kronik Böbrek Hastalığı Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar" konulu bir sempozyum düzenlendi.

Ordu Anemon Otel'de dün sabah saat 9.00 ile 13.30 arasında düzenlenen sempozyuma çok sayıda Profesör, Öğretim Üyesi, çeşitli branşlardan doktorların yanı sıra, diyaliz hemşireleri ve nakilli hastalar katıldı.

Sabah saat 9.00'da kahvaltı programı ile devam eden sempozyumda, açılış konuşmasının ardından Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Karataş, "son yıllarda artan böbrek yetmezliğinin ve diyaliz hastalarının durumuna" dikkat çekti.

Dr. Karataş, "bizler böbrek yetmezliğinin son evresi olan hastalarımıza canlıdan ya da kadavradan nakil öneriyoruz. Ancak bu bazen mümkün olmayabiliyor. Şuanda kadavradan böbrek bekleyen 22 bin hastanın olduğunu düşünürsek, verici de bulamıyorsak bu biraz hastayı zora sokabiliyor. O zamsn hastaya mecburen diyaliz öneriyoruz. Hastaların günlük yaşam koşullarını en iyi şekilde yerine getirebilnesinin tek çözümü canlıdan ya da kadavradan nakil yapılmasıdır. Bu hem diyaliz masrafından devletin yükünü hafifletiyor hem de hastaya sağlıklı bir çözüm yolu buluyor. Bu konuda böbrek vericisi her geçen gün bilinçlenmeye ve artmaya devam ediyor. Bu da önenli ve sevindirici bir gelişmedir" dedi.

Ardından Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr Ülkem Çakır "Özellikli Hasta Gruplarında Renal Replasman" tedavileri hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Ülkem Çakır, hastane olarak 10 yılda 1200 hastaya nakil yaptıklarını belirterek, nakilden sonraki beslenme ve düzenli ilaç kullanımı konusunda bilgiler verdi.

Öğleden sonraki programın ilk konuşmacısı Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Acıbadem İnternational Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berber "Böbrek Yetmezliğinde Cerrahi Tedaviler" konulu bilgi verirken, Acıbadem İnternational Hastanesi Organ Nakli Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mesut Kösem "AV Fistül ve Greftlerin Kullanımı" hakkında bilgi verdi ve paylaşımlarını dike getirdi.

Son olarak soru, görüş ve önerilerin yer aldığı program sertifika töreniyle son buldu. Haber: Dilek TİRKYAKİ



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli