Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ADI NEREDEN GELİYOR?

ADI NEREDEN GELİYOR?

 

Gazetemiz Köşe Yazarlarından Araştırmacı-Yazar Muzaffer Günay, Ordu’daki Boztepe’nin adının Danişmentli Beyliği Başbuğu’nun adından geldiğini açıkladı.

Araştırmacı-Yazar Hüseyin Naim Güney tarafından hazırlanan kitapta da ayrıntılı olarak geçtiğini ifade eden Yazar Muzaffer Günay, Boztepe için şu açıklamalarda bulundu:

Boztepe, Ordu şehrinin eteklerine kurulduğu 500 rakımlı tepenin adıdır. Ordu'nun simgesidir. Şehir merkezinden kalkan teleferikle 8 dakikada Boztepe'ye çıkılır ve inilir. Yöre için cazibeli bir turizm destinasyonudur.

BOZTEPE EFSANESİ’NDEN GELİYOR

Bu rivayet, Merhum Murat Sukutî Karaca tarafından yazılı kayıt altına alınmış olup Boztepe Efsanesi adı ile 19 Eylül 1963 ve 30 Ağustos Gürses Gazetesinde yayınlanmıştır. Aynı anlatı, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Naim Güney tarafından hazırlanan "Geçmişten Günümüze Ordu Kenti" adlı kitapta ayrıntılı olarak yer almaktadır.

BURADA ŞEHİT DÜŞÜYOR

"Vaktiyle Danişmentoğulları'ndan mücahitler Karadeniz bölgesine var kuvvetleriyle akın etmeye başlamışlar. Buraya gelen akıncıların (Bozoğlan) adında bir başbuğları varmış. Bozoğlan askerlerinin önüne düşerek, Allah yolunda, din uğruna küffara durmadan kılıç sallarlarmış. Bu şanlı Başbuğ'un Hz. Ali'nin atının adını taşıyan Düldül isimli bir atı varmış. Bu at, savaş esnasında dağdan dağa uçarmış, ayağının birisini bir dağa veya tepeye bastığı zaman diğer ayaklarını da başka dağ ve tepelere basarak, üzerindeki savaşçıyı zaferden zafere ulaştırırmış. Bozoğlan'ın atı Düldül'ün bir ayağı bir gün bizim Boztepe'ye basıyor. Bu çevrede küffarla günlerce süren savaşlar yapılıyor. Savaşlar esnasında, kahpe bir düşman tarafından arkasından kalleşçe vurulan bir kılıç darbesiyle Bozoğlan ne yazık ki, Boztepe'nin bir köşesinde şehit düşüyor.

ASLI BOZOĞLAN TEPESİ

Bu şanlı kahraman, şehit düştüğü yere bir mezar yapılmak suretiyle gömülüyor. Bundan sonra, Bozoğlan'ın mezarını koynunda saklayan dağa ( BOZOĞLAN TEPESİ) deniyor. Halk bu kahramanı asırlarca unutmuyor. Tepe zamanla Boztepe olarak hafızalara nakşolur. (Kaynakça : Geçmişten Günümüze Ordu Kenti, Hüseyin Naim GÜNEY, s. 208,209,Gece Kitaplığı,2019). Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu